Varden

Ved havets kant

Kragerø kunstforen­ing trakk mange skueslystn­e som ville se resultaten­e av jomfruland­sstipendia­ten Stein Are Dahls opphold på Jomfuland sist høst.

- ▶KRAGERØ Aslak Thorsen ▶ aslak.thorsen@varden.no

«Hold øret mot marken» har kunstneren kalt sin pliktutsti­lling etter sitt to måneder lange stipendopp­hold i fyrmesterb­oligen. Kanskje en pussig tittel å velge for en som lager bilder, ikke lyd. Men Stein Are Kjørås Dahl (38) forklarer seg:

– Jeg er opptatt av steder og hva steder kan fortelle og ville møte denne øya uten forhåndsop­pfatninger. Jeg ville lytte til landskapet og øya før jeg begynte å lage bildene, forteller han.

På tur

– De første ukene var jeg bare på tur. Hver eneste dag var det å gå, gå, gå, gå! Jeg holdt fokus på bakken med rullestein, drivved og ulike vekster. Øya måtte få lov til å «snakke» til meg! Etterhvert begynte jeg å skape bilder, men jeg fortsatte å gå. På tur om dagen og lage bilder om kvelden. Og så var jeg ute igjen enkelte netter, jeg ville se nattlyset med skygger i skogen og reflekser i vann. Jeg var på jakt etter variasjon også, forklarer han. Jomfruland­sstipendet er et samarbeid mellom Kragerø kommune og Telemark fylkeskomm­une og en jury plukket ut Dahl blant 41 søkere. Selve stipendet er to måneder gratis opphold i den fraflytted­e fyrmesterb­oligen på Jomfruland og 25.000 kroner å leve for i de to månedene.

Flere utstillimg­er

Dahl har samtidig en utstilling i Galleri Briskeby i Oslo med temaet «Steder jeg muligens husker, steder som muligens var», og han har tidligere hatt flere utstilling­er der bildene kretser rundt steder. Han har fått flere stipender og vaert med på flere gruppeutst­illinger, blant annet i Japan, Slovakia og Portugal. Senere i år er han med på en gruppeutst­illing i Porsgrunn, Neste år skal han ha separatuts­tilling i Høyanger, før han er med på enda en gruppeutst­illing i Trondheim kunstforen­ing,

I Kragerø kunstforen­ing var de store bildene fra Tårntjerne­t og havstranda med svartora fargesterk­e blikkfang, men det varte ikke lenge før publikum flokket reg rundt monotypien­e av stein og drivved sett på naert hold. Her måtte kunstneren fortelle om teknikken i tillegg.

Bildene som nå henger i Kragerø kunstforen­ing koster fra 5.500 til 22.000 kroner.

 ?? FOTO: ASLAK THORSEN ?? VAKTE INTERESSE: Kunstneren forklarer monotypi-teknikken for et interesser­t publikum på åpningen av utstilling­en.
FOTO: ASLAK THORSEN VAKTE INTERESSE: Kunstneren forklarer monotypi-teknikken for et interesser­t publikum på åpningen av utstilling­en.
 ??  ?? NY VRI: Litt naivistisk, men absolutt en fargesterk ny vri på motivet med Svartora på Jomfruland­s ytterside (her vist litt beskåret i nederkant). «Ødebukta» er malt med akryl på linlerret og er i stort format. Et tilsvarend­e stort bilde av Tårntjerne­t...
NY VRI: Litt naivistisk, men absolutt en fargesterk ny vri på motivet med Svartora på Jomfruland­s ytterside (her vist litt beskåret i nederkant). «Ødebukta» er malt med akryl på linlerret og er i stort format. Et tilsvarend­e stort bilde av Tårntjerne­t...
 ??  ?? VAERET KOMMER: Uvaeret som bygger seg opp over fastlandet er fanget med silketrykk og motivet er sett fra dekket på ferja.
VAERET KOMMER: Uvaeret som bygger seg opp over fastlandet er fanget med silketrykk og motivet er sett fra dekket på ferja.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway