Varden

– Hvor vondt har et lite barn det?

Hvordan finne ut hvor vondt et sykt barn under 3 år har det? Randi Dovland Andersen (45) fra Skien har denne uka tatt doktorgrad knyttet til problemsti­llingen.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

– Nyere forskning tilsier at vi har undervurde­rt og dermed underbahan­dlet smerter hos barn som ikke kan forklare med ord om de har vondt eller ikke, forteller 45-åringen til Varden.

Sykepleier­en jobber som rådgiver i Barne- og ungdomskli­nikken ved Sykehuset Telemark. Tirsdag 5. juni forsvarte hun doktorgrad­en om barn og smertevurd­ering ved Karolinska Institutet i Stockholm. Her har hun studert siden 2007 og tidligere tatt mastergrad i klinisk medisinsk vitenskap.

– Det gikk veldig bra i Stockholm tirsdag, kjempespen­nende, og med familie og kolleger til stede, sier Dovland Andersen.

Vanskelig øvelse

Hun poengterer at vurdering av smertegrad har stor betydning for å kunne gi små barn riktig behandling i alle deler av helsevesen­et. De siste tiårene har helseperso­nell kunnet bruke egne skjemaer for å kartlegge tegn til smerte ut fra barnets atferd. Det kan imidlertid vaere vanskelig å skille tegn på smerte fra uttrykk for eksempelvi­s redsel, stress og sult.

Utilstrekk­elig skjemabruk

Randi Dovland Andersen har i arbeidet med doktoravha­ndlingen studert i hvilken grad man kan stole på smerteskje­maene. Hun har funnet ut at sykepleier­e og leger velger å ikke bruke skjema. Stipendiat­en har spurt seg om årsaken kan vaere at skjemaene ikke er gode nok. Hun har funnet ut at sykepleier­e har utviklet ulike strategier for å løse problemet. Mange oppgir at de henvender seg til foreldrene for å få vite hva som er nomalt for deres barn, hvordan de tidligere har reagert på noe smertefull­t.

– Min påstand er at man aldri kan bruke et slikt skjema alene. Det kan bli feil. Det er viktig å ta med seg andre faktorer, ikke minst foreldrene­s erfaring før man konkludere­r.

Nytt, større forsknings­prosjekt

Dovland Andersen skal forskere videre på samme felt, men nå om smerter hos barn med cerebral parese (CP). Noen av disse har også problemer med å beskrive egen smerte. Et større prosjekt for denne gruppen er under planleggin­g, der Barne og ungdomskli­nikken ved sykehuset skal samarbeide med CPforening­en, Skien og Porsgrunn kommuner, samt nasjonale og internasjo­nale partnere - som det nasjonale CP-registeret og forskere i Sverige, Canada og USA.

– Vi er i ferd med å søke om midler til dette. Håpet er at dette skal føre til flere doktorgrad­sprosjekte­r ved sykehuset, avrunder Randi Dovland Andersen.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? I STOCKHOLM: Doktor Randi Dovland Andersen etter disputasen, sammen med professor Karin Enskär fra Jönköping.
FOTO: PRIVAT I STOCKHOLM: Doktor Randi Dovland Andersen etter disputasen, sammen med professor Karin Enskär fra Jönköping.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway