Varden

– Griser til båtene, vi mister kunder

SKYLDER PÅ VAERET Støvproble­mene har sammenheng med ekstrem tørkeperio­de, sier direktøren

- ▶ BAMBLE Morten.lile-hagen@varden.no

▶ – Forurensin­gen fra Ragn Sells fører til at vi taper penger, sier Thor R. Nilsen, ved Wector Yachting i Bamble.

▶Rust og støv fra gjenvinn g s bedriften skitne r til båtene som gjøres klare for en ny sesong.

– Forurensin­gen fra nabobedrif­ten er et stort problem for oss. Vi mister kunder, folk ønsker ikke å legge båtene sine en plass de stadig må vaskes og poleres. Per i dag er bare halvparten av de 100 nye båtplassen­e våre leid ut, sier Thor R Nilsen fra Wector Yachting.

Han står på enden av den nye flytebrygg­a som kostet fem millioner for tre år siden. Luksusbåte­r i mangemilli­onklassen duver i sommersola, men det er mildt sagt godt om plassen.

– Ryktet sprer seg blant båtfolket. Forurensin­gen fra Ragn Sells fører til at vi taper penger, sier Nilsen.

Wector Yachting har holdt til på Skjerkøya siden 2001. Nilsen har mer enn 300 kunder, som gjerne vil ha skuta i innendørs opplag om vinteren, og ønsker seg en båt en strøken båt når sesongen begynner. Det går greit.

Dårlig rykte

Verre er det når båtene blir liggende lenge i båthavna. Da blir de fort stygge å se på. Og ryktet brer seg blant båtfolket: Det er ikke lurt å ha båtplass på Skjerkøya ...

Haugene med gamle bildekk og oppkuttede dekkrester ligger fullt eksponert for vaer og vind, og stadig farer skyer av brunt støvvekk fra gjenvinnin­g s bedriften. Aller verste r det når dekkrester flyttes med gravemaski­n fra lagerplass­en ut til en lekter der avfallet siden lastes om bord i en båt.

Måtte vaske igjen

En av kundene til Wector Yachting er kongsbergm­annen Jarle Kristianse­n. Han kontaktet Varden etter å ha brukt 13 timer på å rengjøre Princessen sin – bare få dager etter at han hadde vasket den sist.

– Da jeg spylte kalesjen, ble vannet brunfarget, mens det kom et gulaktig belegg på gelcoaten. Man må bruke syre og i alle fall masse håndkraft for å få det vekk, sier Kristianse­n.

Da hadde han først spurt Ragn Sells om hvem som skulle betale regninga. Svaret var at han fikk kontakte forsikring­sselskapet sitt!

– Det holder ikke. Forurenser har ansvaret for å rydde opp etter seg, sier Kristianse­n.

Han frykter at gummi- og ruststøvet ikke bare skader båter i naerheten, men også natur,

fisk, dyr og mennesker som blir jevnlig eksponert. Thor Nilsen har nå sendt prøver av støvet fra Ragns Sells til SINTEF for å fastslå hva det inneholder.

Ukjent

Kommunen var ikke kjent med problemene på Skjerkøya før Varden ringte. Ordfører Hallgeir Kjeldal tok imidlertid en privat befaring i området torsdag, og han ser problemene ved det naere naboskapet.

- Her er det snakk om to hver for seg viktige og verdifulle virksomhet­er, som rett og slett ikke burde ligget ved siden av hverandre. Dette må kommunen finne en løsning på, sier Kjeldal.

Skylder på sommeren

Direktør Pål Hansen i Ragn Sells Dekkgjenvi­nning bekrefter at han har hatt kontakt med en misfornøyd båteier og med Wector Yachting. Han sier støvproble­mene har sammenheng med den ekstreme tørkeperio­den vi opplever om dagen.

- Vi har vaert på Skjerkøya siden 2000, men aldri hatt liknende problemer. Nå støvsuger vi markedet for å finne vannsprede­re og pumper, men de er knapt å oppdrive for tida, sier Hansen.

– Hva skal en båteier gjøre båten hans blir dekket av skitt?

– Hvis båteieren mener det er snakk om skade, får han kontakte forsikring­sselskapet sitt, svarer Pål Hansen. De siste dagene har ytterliger­e to båteiere klaget til Wector Yachting etter at båtene deres er tilgriset av støv.

▶ Morten Lie-Hagen

 ?? FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ??
FOTO: MORTEN LIE-HAGEN
 ??  ?? SKITTENT IGJEN: Denne båten er skitten igjen, kort tid etter at eieren vasket den, konstatere­r Thor Nilsen.
SKITTENT IGJEN: Denne båten er skitten igjen, kort tid etter at eieren vasket den, konstatere­r Thor Nilsen.
 ??  ?? SKAL BETALE: Forurenser skal betale. Det nytter ikke å si at jeg bare kan kontakte forsikring­sselskapet mitt, sier båteier Jarle Kristianse­n.
SKAL BETALE: Forurenser skal betale. Det nytter ikke å si at jeg bare kan kontakte forsikring­sselskapet mitt, sier båteier Jarle Kristianse­n.
 ??  ?? STØV: Virksomhet­en ved Ragns Sells skaper støv som legger seg på luksusbåte­ne hos Wector Yachting
STØV: Virksomhet­en ved Ragns Sells skaper støv som legger seg på luksusbåte­ne hos Wector Yachting
 ??  ?? MISTER KUNDER: Støvproble­mene skyldes nabobedrif­ten Ragn Sells, men ryktene om forurensin­g av båtene rammer
MISTER KUNDER: Støvproble­mene skyldes nabobedrif­ten Ragn Sells, men ryktene om forurensin­g av båtene rammer
 ?? FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ?? oss på Wector Yachting, sier Thor R Nilsen. Han vil nå la eksperter fastslå hva støvet egentlig inneholder.
FOTO: MORTEN LIE-HAGEN oss på Wector Yachting, sier Thor R Nilsen. Han vil nå la eksperter fastslå hva støvet egentlig inneholder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway