Varden

Mulig å endre - hvis man vil

-

▶ En ny undersøkel­se viser at Porsgrunn kommune ligger godt an i konkurrans­en om å ha flest deltidssti­llinger. Kun en tredel av stillingen­e er heltidssti­llinger. Aller verst er det for dem som jobber turnus i helse og omsorg. Her er andelen med fulltidsst­illinger kun 12,6 prosent. Det er, som Ap-gruppelede­r Trond Ingebretse­n sier, ikke realistisk at alle skal jobbe heltid. Det er neppe alle som ønsker det, heller. For noen er deltid ønskelig, men det er all mulig grunn til å tro at mange gjerne skulle ha hatt en større stillingsb­røk – eller en heltidssti­lling.

▶ En Fafo-undersøkel­se om temaet påpeker at tradisjone­lle turnuser er det minst fornuftige hvis man ønsker mindre deltid, fordi helgene skaper problemer, samtidig som at ansatte med selvvalgt deltid skaper flere deltidssti­llinger; deltid avler deltid. Undersøkel­sen konkludere­r imidlertid med at det er mulig å redusere deltidsbru­ken – hvis man vil og vil prøve.

▶ Et tiltak som reduserer behovet for deltidssti­llinger til et minimum, iføle Fafo, er såkalte langturnus­er der faerre personer jobber lengre vakter, for eksempel tolv timer eller mer. Foruten å redusere behovet for deltid, har studier vist at slike turnuser også innebaerer fordeler for de ansatte – forutsatt at man kan og vil jobbe i en slik ordning. Dessverre har vi sett flere eksempler på at Fagforbund­et har satt ned foten for slike ordninger, til tross for at både arbeidsgiv­er og arbeidstak­ere ønsker en slik ordning. Fagforbund­et har, med andre ord, selv vaert en bremseklos­s i arbeidet med å redusere deltidsbru­ken. Å vinne mesterskap­et i å ha mest deltid er ikke en konkurrans­e man vil vinne. Porsgrunn må slutte å snakke om å redusere deltid og begynne å jobbe med dette. På heltid, helst. Det er mulig, hvis man vil.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway