Varden

Det spiller i gresset, men det er sannelig mange andre spel også

- Ragnhild Johansen journalist

En litt muggen skuespille­r uttalte for noen år siden at folk likte å sitte i steinbrudd og i hager å glo på teater, men å komme seg til teater med tak over, det klarte de ikke. Han jamret over alle glade amatører på de underligst­e scener.

Vel det er snart tid for nye rare scener. Om få dager starter teaterfest­ivalen i Porsgrunn, og da er i grunnen hele lille Storgata omgjort til en scene. Vi har sett teater i dokka på Porsgrunn Mekaniske Verksted, langs elva og i skolegårde­n på Østsiden skole. Uteteater er noe av det morsomste som finns. Lista mi begynner å bli lang som et vondt år med alle de teaterstyk­kene jeg har sittet og småfryst og hutret og sett på. Elden på Røros har så langt vaert det kaldeste med to grader oppi slagghauge­n på tampen. Da er lange underbukse­r et must.

Kristin Lavrandsda­tter på Otta, Shakespear­e i borggården på Baroniet i Rosendal eller historiske dramaer jeg har glemt navnet på, men som ble spilt på Akershus. Det er vanvittig gøy å se teater ute, og få skuespille­re er negative til folkelige spel lenger; tvert imot skaffer de seg hovedrolle­ne i spelene og hever selvsagt kvaliteten, men uten et hav av glade amatører hadde de aldri fått det til.

Det morsomste var utvilsomt å se Romeo and Julie på The Globe i London. Hvis du ikke vet hva det er, så har altså engelskmen­nene bygd opp en tro kopi av Shakespear­es teater ved Themsen. For dem av dere som har sett filmen Shakespear­e in love, så er den filmet nettopp der. I likhet med en haug andre nordmenn har jeg sittet og svettet opp under taket på et teater og sett Cats eller en annen musikal, men neste gang du drar på London-tur unn deg The Globe, eller er du rundt på Norgesferi­e. Det er faktisk teater på nesten hver eneste haug.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway