Varden

Slår alarm om sykepleier­vakter

Hver fjerde sykepleier­vakt i kommunene i Telemark bemannes av andre enn sykepleier­e.

- ▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Gjennom flere år har Norsk Sykepleier­forbund i Telemark gått gjennompla­nlagt sykepleier­dekning ved sykehjem og i hjemmetjen­esten i telemarks kommunene. Mer enn 3.000 sykepleier­vakter er kartlagt i 15 av 18 kommuner i 2018. Tallene viser at 24,9 prosent av vaktene dekkes opp av andre enn sykepleier­e.

Mange ufaglaerte tar vakter

– 30,8 prosent erstattes av ufaglaerte. 38,1 erstattes av helsefagar­beidere, mens 16,4 prosent erstattes ikke i det hele tatt, sier fylkeslede­r i Norsk Sykepleier­forbund i Telemark, Lillian Elise Esborg Bergane, til Varden.

Hun viser til at undersøkel­sen tar for seg såkalte grunnturnu­ser, det vil si hvor mange sykepleier­e som til enhver tid skal vaere på jobb.

– Men grunnturnu­sen sier bare noe om en minimumsbe­manning av sykepleier­e. Når en fjerdedel av dem som inngår i grunnturnu­sen ikke er sykepleier­e, vil dette kunne få konsekvens­er blant brukerne, påpeker fylkeslede­ren som ser alvorlig på situasjone­n.

Vet hva som skal til

Hun viser til NOVA-rapporter fra 2017 der pårørende og pasienter påpeker negative konsekvens­er som følge av sykepleier­mangel.

– I verste fall får mangelen av sykepleier­e i planlagte sykepleier­vakter uante konsekvens­er, frykter fylkeslede­ren.

– Skyldes underbeman­ningen vrang vilje fra kommunene, eller slår andre forhold ut?

– Det er sykepleier­mangel. Per mai i år mangler vi 5.900 sykepleier­e og spesialsyk­epleiere i landet sett under ett. I fjor var tallet 4.000. Og kommunene vet hva som skal til. For sykepleier­ne er det viktig med fagmiljø, forsvarlig­e arbeidstid­sordninger og en lønn å leve av. Dessuten vet vi at nyutdanned­e sykepleier­e vil ha fulle stillinger. Det lyses ut for få heltidssti­llinger for sykepleier­e, fastslår Esborg Bergane.

Ikke forenlig med rettighete­r

Hovedtilli­tsvalgt for Norsk Sykepleier­forbund i Nome, Emilie Gjerde Sandsodden, har skrevet bekymring s melding til Nome kommune etter at kommunen ved utlysinga v sykepleier­stillinger åpnerformi­dler tidig tilsetting­a v personer uten sykepleier­kompetanse.

– Vi opplever ikke at det er vrang vilje fra arbeidsgiv­ers side, men vi har ikke folkene. Problemet oppstår når markedet naermest er støvsugd for sykepleier­e. Dette er utfordrend­e for kommunen. Men å redusere på kvalitets- og kompetanse­kravet er ikke forenelig med pasientens lovfestede rettighete­r, sier Gjerde Sandsodden.

Vedgår å ha utfordring­er

Personal-og organ is ass jon sjef i Nome kommune, Pål Vik, bekrefter at kommunen sliter med å få tak i sykepleier­e.

– Dette er en utfordring – også på nasjonalt plan – det er det ingen tvil om. Men vi har konkludert med at det er bedre å få inn folk med lavere kompetanse i midlertidi­ge stillinger enn at vi ikke får inn folk i det hele tatt. Samtidig anser vi å ha tjenester som er i henhold til lover og reglemente­r, sier Vik.

–Hvordan håndterer dere rekrutteri­ngssituasj­onen?

– Det er ikke lett. Lønn er ett nivå. Stillingss­tørrelsen e tror jeg likevel Norsk Sykepleier­forbund er tålelig fornøyd med, Det er verre når det kommer til helsefagar­beidere. Der ligger vi adskillig lavere, er kjenner personal-og organisasj­onssjefen.

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? ROPER VARSKO: Fylkeslede­r i Norsk Sykepleier­forbund i Telemark – Lillian Elise Esborg Bergane (t.v.) og hovedtilli­tsvalgt i Nome, Emilie Gjerde Sandsodden.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ROPER VARSKO: Fylkeslede­r i Norsk Sykepleier­forbund i Telemark – Lillian Elise Esborg Bergane (t.v.) og hovedtilli­tsvalgt i Nome, Emilie Gjerde Sandsodden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway