Varden

Mer utsatt for bedrageri fra utlandet

Digitalise­ring gjør nordmenn stadig mer utsatt for massebedra­gerier fra utenlandsk­e forbrytere, ifølge Økokrims trusselvur­dering for 2018.

-

«Bedragerie­r på internett er typisk pop-up-kriminalit­et som spres raskt, har kort varighet, og det er vanskelig å forutse både innholdet og sprednings­mønsteret», heter det i Økokrims trusselvur­dering. Der vises det til at både nordmenn og norske bedrifter er attraktive mål for bedragere på nett.

Økokrim viser til politiets innbyggeru­ndersøkels­e der 5 prosent svarer at de er blitt utsatt for svindel på nett, mens bare 19 prosent av disse sier at de har anmeldt forholdene

– Dette gir politiet og myndighete­ne nye utfordring­er og stiller høyere krav til tverretatl­ig samarbeid, sier Økokrim-sjef Trond Eirik Schea om nettsvindl­erne i en pressemeld­ing.

Økokrim trekker fram stans av transaksjo­ner som viktige strategier for å hindre bedragerie­r rettet mot norske bedrifter. Videre beskrives det overordned­e trusselbil­det som relativt stabilt.

Skatte- og avgiftskri­minalitet beskrives som den største trusselen innen tradisjone­ll økonomisk kriminalit­et. Økokrim skriver at de oftere avdekker mistanke om skattesvik av nordmenn som har meldt utflytting fra Norge, men bor i landet store deler av året.

«Økt informasjo­nsutveksli­ng mellom land forventes å føre til avdekking av flere slike saker», opplyser Økokrim i trusselvur­deringen.

Politiorga­net skriver også at korrupsjon­srisikoen knyttet til lokal forvaltnin­g er blitt klarere, blant annet innen plan- og byggesaksf­orvaltning. Innen arbeidsliv­skriminali­tet har misbruk av foretak blitt en større del av trusselbil­det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway