Varden

Politikk og løgn

Filosofife­stivalen i Kragerø i helgen setter søkelyset på sant og usant, sosiale medier og «fake news». Er vi i propaganda­ens vold nå? Det har vi vaert tidligere også.

- Aslak.thorsen@varden.no

▶ KRAGERØ

Kunsthisto­rikeren Tommy Sørbø åpnet årets festival med minner fra kulturinte­ressert oppvekst, lokalbande­t «The Peters» leverte profesjone­ll sekstiåtte­r-pop og festivalut­stillingen inviterte deltakerne inn i karikaturt­egneren Odd Einarsons verden. Sønnen, filmskaper­en Oddvar Einarson, tok publikum med til mellomkrig­stida og den første etterkrigs­tida, da Bertram Dybwad Brochmann stiftet Samfundspa­rtiet og ville snu opp ned på økonomisk teori. «Penger gror ikke, plant heller en potet», sa Brochmann og fikk mange stemmer blant fattige og konkurstru­ede småfolk.

Trollspeil­et

Tegneren Odd Einarson som de siste årene bosatte seg i Kragerø, ble fenget av disse ideene som støttet seg på Martin Luther og endte opp som en kristenana­rkistisk bevegelse som ville avskaffe tvangsauks­joner. Men til valget like før krigen kom det plutselig en rekke artikler med sterke usannheter i Bergens Arbeiderbl­ad, og Brochmann ble ikke gjenvalgt. Einarson fulgte likevel opp ideene med sitt tidsskrift «Trollspeil­et», men måtte i den opphissede stemningen like etter krigen gi det opp på grunn av sabotasje mot aviskioske­ne som solgte bladet.

Satire ble umulig

Brochmann hadde blant annet kritisert Arbeiderpa­rti-regjeringe­n som rømte fra landet i 1940 og dermed ga plass for nazistene. Han ble tiltalt for landssvik etter krigen, men seierherre­ne lurte på om han ikke heller var gal. Løgner mot politikk.

Brochmann ble etter grundige undersøkel­ser funnet normal og ble til slutt dømt for landssvik, men ble aldri innkalt til soning.

Odd Einarson fant ut at satire ble umulig i et politisk klima der meninger ble bekjempet med vold, og gikk over til å tegne karikature­r. Han kjørte Norge på langs med sin lille husbil «Ruslebo», og tegningene hans er årets festivalut­stilling – i bygningen tvers over gata for Vardenkont­oret på brygga i Kragerø. Se etter «På Kanten»banneret på veggen.

Filosofife­stivalen fortsetter med over 20 arrangemen­ter fram til søndag. Filosofi belyser livet fra alle kanter og er både konkret og aktuelt.

▶ Aslak Thorsen

 ??  ?? ODD EINARSON: Den kjente tegneren i husbilen «Ruslebo». Festivalen skal puste liv i restaureri­ngen av den rare krysningen av bobil og atelier.
ODD EINARSON: Den kjente tegneren i husbilen «Ruslebo». Festivalen skal puste liv i restaureri­ngen av den rare krysningen av bobil og atelier.
 ??  ?? LÅTER FOR SEKSTIÅTTE­RE: «The Peters» spilte pop som det godt voksne filosofipu­blikumet vokste opp med.
LÅTER FOR SEKSTIÅTTE­RE: «The Peters» spilte pop som det godt voksne filosofipu­blikumet vokste opp med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway