Varden

Ny operasjons-robot på plass

Fredag fikk Sykehuset Telemark den nye operasjons-roboten.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

– Det er ingen tvil om at dette er en god dag for pasientene i Telemark. Med den nye operasjons­roboten kan vi operere flere typer pasienter enn vi kunne med den gamle vi snart skifter ut. Denne roboten har vi ventet på i to år, sier avdelingsl­eder Torhild Fredheim Nilsen.

Fra California

Da Vinci xi-roboten er laget av Intuitive Surgical Inc i California. Til Skien kom roboten i dag, fredag, med lastebil fra Amsterdam, dit den kom flybåren fra USA. Den er en av tre roboter som Helse Sør-Øst har kjøpt inn til sykehus på Østlandet.

– Vi hadde god hjelp av at det var et samkjøp med Helse SørØst. Resultatet var at vi holdt kjøpet innenfor budsjettet på 23 millioner kroner. Det har tatt tid å gjennomfør­e kjøpet på dennemåten.Mennårdetn­åer gjort, synes jeg at det har blitt veldig bra, sier administre­rende direktør Tom Helge Rønning.

I Norge er seksjonsle­der Petter Hals er en av dem som har holdt på lengst som robotkirur­g; 11 år.

– Siden 21. mai 2007, jeg glemmer ikke den dagen. Vi var det andre sykehuset i Norge til å bruke robot, sier Hals.

– Fordelene med robot er flere. Med mindre kutt blir det faerre komplikasj­oner og mindre fare for infeksjon, sier overlege Åse Gunn Tveten ved Kvinneklin­ikken.

Ifullbrukf­raihøst

Den 11 år gamle roboten har blitt brukt hovedsakel­ig til urologiske og gynekologi­ske inngrep. Den nye kan brukes også til operasjone­r i mage- og tarmsystem­et.

– Den nye roboten skal også brukes av gastrokiru­rgene, det var et av hovedargum­entene for den, sier Tveten.

Fredag ble roboten plassert i sterilsent­ralen i kjelleren. Der skal den stå mens kirurgene får nødvendig opplaering. Den nye roboten vil vaere klar for bruk i slutten av august.

 ??  ??
 ??  ?? JUBEL: Her jubles det for den nye roboten. Den består i hovedsak av tre deler: Halvorsen, overlege Åse Gunn Tveten, avdelingsl­eder Torhild Fredheim Nilsen,
JUBEL: Her jubles det for den nye roboten. Den består i hovedsak av tre deler: Halvorsen, overlege Åse Gunn Tveten, avdelingsl­eder Torhild Fredheim Nilsen,
 ??  ?? KIKKHULLET: Åse Gunn Tveten, Petter Hals og Torhild Fredheim Nilsen ved siden av robotens «kikkhull». Herfra styres robotens fire armer.
KIKKHULLET: Åse Gunn Tveten, Petter Hals og Torhild Fredheim Nilsen ved siden av robotens «kikkhull». Herfra styres robotens fire armer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway