Varden

Brukbare betingelse­r

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Stortinget­s presidents­kap vender tommelen ned for SV-forslaget om å innføre betaling i stortingsg­arasjen, med unntak for dem som må kjøre bil, av sikkerhets­messige hensyn og de som har funksjonsn­edsettelse­r.

▶ Det er en dårlig idé å gjøre det til en byrde å vaere stortingsr­epresentan­t. Et slikt verv innebaerer utvilsomt mange åpenbare ulemper som høyt arbeidspre­ss, lange dager og reising. At representa­ntene skal kunne kombinere vervet med privat- og familieliv, er en selvfølge. At de får dekket hjemreiser skulle derfor bare mangle – for eksempel. Vervet innebaerer imidlertid også ordninger og betingelse­r som må betegnes som relativt gode, sammenlign­et med hva ordinaere arbeidstak­ere har. Godtgjørin­gen, som per 1. mai 2017 var kr 928.602, er solid.

▶ Visepresid­ent Morten Wold (Frp) sier til Aftenposte­n at stortingsr­epresentan­ter fra flere fylker, deriblant Telemark, «dagpendler til Oslo» og at det ville blitt «tungvint om de bare skal bruke kollektive transportm­idler». Få andre arbeidstak­ere har fullt møblert pendlerlei­lighet vederlagsf­ritt stilt til disposisjo­n. Hvis man da velger å dagpendle, framstår det som relativt vrient å forstå at man skal kunne sette fra seg bilen midt i Oslo uten å måtte betale. Noe de fleste andre må. Å sende et signal om at det er «tungvint» å reise kollektivt, bør stortingst­opper vaere varsomme med.

▶ I presidents­kapets merknader påpekes det at «å vaere stortingsr­epresentan­t er Norges fremste tillitsver­v». Det er vi enige i, samtidig som det er et åpenbart poeng at det ikke kan eller bør bli for stor distanse mellom våre fremste tillitsval­gte og folk for øvrig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway