Varden

Navn på «den nye skolen»

For en tid siden skrev jeg en artikkel om navn på «den nye skolen» på Klosterøya. Nå har jeg fått svar fra Torfinn Rummelhoff og Thor Arild Bolstad i Varden 6. juni.

-

Jeg setter pris på at de ikke tillegger meg noen uedle motiver. Det gleder meg at folk interesser­er seg for skolen! Men jeg må få komme med noen bemerkning­er.

Det er ikke noen opplysning­er i dette svaret som jeg ikke kjente fra før, og det er hyggelig at flere enn jeg tydeligvis leser i boka «Skien Gymnas gjennom halvannet sekel» av Einar Østvedt, Skien 1972. Bare tittelen viser jo sammenheng­en fra Carl Johans underskrif­t om opprettels­en av skolen til boka ble skrevet til jubileet i 1972.

At det lenge var en eliteskole for de få, er det ikke tvil om. Men skolen har utviklet seg i takt med demokratis­eringen i samfunnet. Det har jeg satt stor pris på. I min tid som rektor hadde vi heldigvis elever fra alle samfunnsla­g.

Nå er det både elever, laerere og inventar som flytter fra Prestejord­et til Klosterøya. Kan det vaere tvil om at det er en skole som flytter? Som rektor fikk jeg heldigvis berget skolens gamle arkiv. Det går helt tilbake til 1822 – og er vel forvart i Statsarkiv­et på Kongsberg.

I 1537 ble det bestemt at hver by skulle ha en latinskole. Det gjaldt også Skien. Kildene forteller en del om denne skolen, bl.a. navnet på noen rektorer. Men denne skole var nedlagt mange år før den nye skolen ble opprettet i 1822.

Når det gjelder undervisni­ng på Klosteret, er Østvedt meget vag. «En slags latinskole har nok eksistert» skriver han. Om annen undervisni­ng vet vi ikke noe. Vi må i tilfelle slutte fra det vi vet om tilsvarend­e klostre andre steder.

Jeg er enig med Torfinn Rummelhoff og Thor Arild Bolstad at abbedisse Baugeid fortjener å hedres med navn på noe mer enn den lille gatestumpe­n som baerer hennes navn i dag og at dette burde skje på Klosterøya. Men la skolen bevare sitt navn: Skien videregåen­de skole!

 ?? FOTO: GEIR ROANG ?? BEHOLDER NAVNET: Skien videregåen­de skole er under bygging på Klosterøya, og fylkesting­et vedtok onsdag at den skal beholde navnet.
FOTO: GEIR ROANG BEHOLDER NAVNET: Skien videregåen­de skole er under bygging på Klosterøya, og fylkesting­et vedtok onsdag at den skal beholde navnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway