Varden

Beate og Pål skal ut på båt-eventyr

De har tatt permisjon fra jobb for å seile i nesten fem måneder. Nå kaster de loss fra brygga i Brevik.

- ▶

Ekteparet Andreassen følger sin felles drøm. De neste månedene har de tatt permisjon fra jobb for å seile.

Nå kaster de loss fra Brevik og setter kursen mot Lofoten.

Vi har snakket om det lenge. Vi har drømt om dette. Nå har ungene flyttet ut og etter litt sykdom er tiden inne. Nå passer det for oss og vi må benytte anledninge­n og bare gjøre det, sier Pål Berg Andreassen.

– Man vet aldri hva som skjer. Det er klisjé, men livet er nå, legger kona Beate Grønsund Andreassen til.

De sitter i cockpit på losskøyta Faerder. Sola steker og det er ikke mye vind nede på brygga i Brevik. Over en nykokt kopp kaffe forteller de gjerne om turen de nå legger ut på.

Valgte Lofoten framfor Middelhave­t

Tur retur Brevik-Lofoten er det 2600 nautiske mil. 4,5 måned har de satt av til turen.

– Vi har lagt opp til god tid. Vi vil treffe folk, se natur, gå litt på øyer og i fjellet. Vi tenkte først tanken på å seile sørover og i Middelhave­t, men fant fort ut at vi var mer opptatt av naturopple­velser framfor å seile fra havn til havn. Vi pakker med oss sovepose og turtøy, smiler Beate.

Ekteparet Andreassen feirer i år sølvbryllu­p. De har i alle år brukt mye av fritida på båt.

– Dette er en hobby vi har sammen. Det er helt sentralt i denne settingen. Vi trives godt i lag, vi pusser båt sammen og bruker mye tid på det, sier Pål.

Han titter bort på kvinnen han møtte for første gang for 30 år siden.

– Vi har hatt båt sammen i 26 år. For to år siden solgte vi en Colin Archer kopi og kjøpte denne skøyta, forteller Beate.

Det var starten på drømmen om å ta permisjon fra jobb og seile nordover.

Ble bygd i Porsgrunn

Skøyta heter Faerder og er en gammel losskøyte på 39 fot, bygget etter tegninger på Colin Archer. Hun har åtte sengeplass­er, bysse, toalett og ellers enkel standard. Den ble sjøsatt av Thor Jensen på hans båtbyggeri i Porsgrunn i 1897 og ble da losskøyte nummer 49.

 ??  ??
 ??  ?? KASTER LOSS: Beate Grønsund Andreassen og Pål Berg Andreassen er klar for mange måneder på sjøen. Reiseruta går fra Brevik til Lofoten og
KASTER LOSS: Beate Grønsund Andreassen og Pål Berg Andreassen er klar for mange måneder på sjøen. Reiseruta går fra Brevik til Lofoten og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway