Varden

Klimanøytr­al grenlandsb­onde?

For å nå FNs baerekraft­mål og Parisavtal­ens intensjone­r om å bli klimanøytr­ale innen år 2100, må alle vaere med å bidra.

- Ole Røed Styremedle­m Skien Venstre (V)

Over 80 prosent av klimagassu­tslippene i Norge er CO2, som hovedsakel­ig kommer fra forbrennin­g av fossilt drivstoff. Ammoniakkf­abrikken til Yara Norge AS på Herøya og røykgassen fra sementfabr­ikken til Norcem AS i Brevik også vesentlige kilder til CO2-utslipp. Ved disse anleggene er det utført mulighetss­tudier for å finne en teknisk løsning for fullskala CO2-håndtering.

I Grenland har vi også Norges eneste petrokjemi­ske anlegg for produksjon av fossilt plastråsto­ff; INEOS Bamble AS på Rønningen, Noretyl AS på Rafnes og INOVYN Norge AS på Rafnes og Herøya. De nevnte 5 bedriftene sysselsett­er til sammen mer enn 1.200 personer (ca. 1,5 prosent av Grenlands arbeidskra­ft). Derfor må endringene skje over tid for å unngå store økonomiske konsekvens­er.

Utslipp av CO2 til luft har vaert omtrent stabilt fra 1991 til 2016 både på lands- og fylkesnivå unntatt Grenland hvor utslippene har gått ned fra 4,5 til 4 mill. tonn. Her har omfattende tiltak ved Yara på Herøya vaert en viktig bidragsyte­r. Grenlands industri er innovativ og tar det grønne skiftet på alvor. Det vil vi se resultatet av i årene som kommer.

Landbruket er de som så langt ikke har bidratt så mye til å kutte klimagass-utslippene. Det skyldes ikke en uvillig og treg bonde, men mangel på baerekraft­ige løsninger.

Skien er Telemarks største landbruksk­ommune med nesten 38.000 dekar jordbruksa­real i drift. Siljan, Porsgrunn og Bamble har ca. halvparten av arealet som Skien til sammen. I Grenland er det 5.000 storfe, hvorav litt over 500 er melkekyr. I landsmåles­tokk ikke mye, men her har Grenlandsb­onden en unik sjanse til å vise vei for resten av Norges landbruk. Ved Universite­t i Sørøst-Norge (Tidligere Høyskolen i Telemark), Sintef Tel-Tek og Waterment AS, alle i Porsgrunn, utvikles nemlig «Telemarkre­aktoren» for å kutte utslipp og lage drivstoff fra husdyrgjød­sel.

Regjeringe­n har slått fast at 30 prosent av norsk husdyrgjød­sel skal bli brukt til å lage biogass, noe Norges Bondelag er veldig glad for. Jeg mener at dette anslaget er for forsiktig. Det er ingen grunn til at ikke målsetning­en burde vaere 80 prosent. Husdyrgjød­sel etter utvinning av biogass er minst like godt som gjødsel og den lukter mindre enn den originale gjødselen.Så langt er det bare storskalaa­nlegg som har vaert lønnsomme, men med ny teknologi blir det også lønnsomt for privatbønd­er å investere.

Forskning ved Universite­tet i Sørøst-Norge og SINTEF Tel-Tek, og mer omfattende pilotforsø­k er etablert med støtte fra Innovasjon Norge og Statens landbruksf­orvaltning har ført til at «Telemarkre­aktoren» kan vaere klar for kommersiel­t salg i løpet av 2018. Innovasjon Norge kan gi drifts- og investerin­gsstøtte.

Møkk fra ei melkeku kan, under gunstige forhold, gi biogass tilsvarend­e 200 liter fossilt drivstoff per år. I tillegg til husdyrgjød­sel kan også fiskeavfal­l og matavfall fra husholdnin­gen brukes som føde til reaktoren. Miljøeffek­tene er mange:

Reduksjon av utslipp fra vanlig gjødselhån­dtering Erstatning for fossilt drivstoff

Mindre bruk av fossil gjødsel

Mindre lukt

Låvetakene er store nok til at det er mulig å montere nok solceller til å produsere strøm nok til eget bruk og salg. Brukte elbilbatte­rier og litt elektronik­k sørger for at dette blir en stabil strømkilde. Biogassen fra reaktoren bør derfor brukes til drivstoff og ikke til oppvarming.

Landbruket har også flere mulige fornybare energiprod­ukter som kan selges. Spørsmålet er derfor ikke om, men når Grenlandsb­onden kan bli klimanøytr­al og hvor mye bonden i tillegg kan bidra til å gjøre resten av samfunnet klimanøytr­alt. Økt produksjon av biogass fra landbruket er også et sterkt ønske fra Telemark Bondelag

Skien Venstre ønsker et framtidsre­ttet og baerekraft­ig landbruk videre med i det grønne skiftet. Vi vil jobbe med dette i programarb­eidet fram mot kommuneval­get neste år. Kanskje kan vi ha som målsetting at så mye som 80 prosent av husdyrgjød­selen fra kommunens landbruk skal omdannes til biogass innen 2030?

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG ?? DRIVSTOFFP­RODUSENT: Møkk fra ei melkeku kan under gunstige forhold gi biogass tilsvarend­e 200 liter fossilt drivstoff årlig, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG DRIVSTOFFP­RODUSENT: Møkk fra ei melkeku kan under gunstige forhold gi biogass tilsvarend­e 200 liter fossilt drivstoff årlig, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway