Varden

Skilles etter årets store danseshow

10 gutter og 240 jenter inntar lørdag Ibsenhuset med Kulturskol­ens årlige danseshow. For to av dem blir kvelden spesiell.

- Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Kulturskol­ens årlige danseshow lørdag blir en vemodig opplevelse for danselaere­r Marit Hadland og avslutning for Vilde Leion.

Nye utfordring­er

Vilde Leion flytter i høst til Oslo for å ta sisteåret på videregåen­de ved danselinja til Edvard Munch videregåen­de.

– Det er en skole som trekker til seg de beste unge danserne fra hele landet. Jeg tenker det blir en spennende utfordring, og få nye medelever å pushe meg mot, sier Vilde, som har to år bak seg ved danselinja ved Skien videregåen­de.

Marit Hadland tok sin utdannelse som danselaere­r i London, ogharde15s­isteårenet­attmot 150 danseeleve­r hver kveld fra mandag til torsdag.

Fra høsten har hun fått permisjon.

– Det kan vaere fornuftig å prøve å vaere noe annet enn «Danse-Marit». Med to barn, kan det vaere hyggelig å kunne vaere hjemme noen flere kvelder sammen med dem og mannen min, sier Marit.

Hun legger til at det kan bli godt å vise til en «vanlig» jobb noen år, for hun har flere ganger som danselaere­r fått spørsmålet om hva hun egentlig jobber med.

Da datteren var fem år smeltet hun mammahjert­et da hun sa at også hun ville bli danselaere­r når hun ble stor.

– Så la hun raskt til at hun selvfølgel­ig ville ha en ordentlig jobb også. Selv fra sine egne, humrer Marit.

Danset i Operaen

– Marit er grunnen til at jeg virkelig fant gleden ved dansen. Jeg hadde gått på ballettlin­jen noen år, men det var ikke helt meg. Så kom jeg til Marit og Jassfunk, som var noe helt annet. Derfor er det veldig synd for nye dansere ved Kulturskol­en at hun nå slutter, forteller Vilde.

Hun var ti år da hun begynte med jazzfunk. Senere har hun danset de fleste stilarter, også jazzballet­t.

I fjor ble Vilde, sammen med venninnen Termeh Eghdami, plukket ut til Den Norske Opera og balletts formidling­sprosjekt for unge dansere, «Tå hev».

– Vilde har utviklet seg enormt, både her og ved danselinja på Skien vgs. Hun er

blant de største talentene i sin årsklasse, og jeg håper hun går videre med dansen og søker seg til Kunsthøysk­olen etter videregåen­de, sier laereren.

– Akkurat nå er det drømmen, og det er lov å ha store mål. Så får jeg se hvor det tar meg videre, sier Vilde.

10 gutter

Kulturskol­ens danseshow har 250 dansere fra fire til 19 år, men bare 10 av dem er gutter.

De fleste av guttene er i de yngste klassene, før de normalt faller bort fra dansen.

– Det er vanskelig å holde på dem. Vi har forsøkt å gjøre kule ting, uten at vi har klart å løse det. Vi er ganske sårbare når det er så få i utgangspun­ktet. Det er som vi ikke får ballen til å rulle, med flere generasjon­er gutter på dans, sier Marit.

Vilde påpeker at Grenland mangler et godt Hip Hop-miljø, som er der flest gutter blir rekruttert inn i dansen.

– Hvordan er danseforel­dre i forhold til fotball- og håndballfo­reldre?

– Mer høflige og distansert, tror jeg. Men jeg har opplevd foreldre som er fornaermet på barnas vegne, etter at de har stått i bakerste rekke tre år på rad. Det handler om å øve, forklarer jeg da. Jeg tror du ser et helt annet engasjemen­t hos foreldre i fotball og håndball, for det kan vaere vanskelige­re å tilnaerme seg dansen utenfra, forteller Marit.

Lørdag ser hun sine siste elever danse i Ibsenhuset, og sier det blir en vemodig aften.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? DANSESHOW: Vilde Leion (t.h.) avsluttet fjorårets danseshow sammen med Emma Bang Synnes og Termeh Eghdami.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN DANSESHOW: Vilde Leion (t.h.) avsluttet fjorårets danseshow sammen med Emma Bang Synnes og Termeh Eghdami.
 ?? FOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG ?? TIDLIG: Vilde Leion danset ballett på toppen av en av konteinern­e på Borgestad Fabrikker i 2014.
FOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG TIDLIG: Vilde Leion danset ballett på toppen av en av konteinern­e på Borgestad Fabrikker i 2014.
 ??  ?? ØVING: Vilde Leion fant danseglede­n da hun fikk Marit Hadland som laerer, og kunne gå fra ballett til jazzfunk.
ØVING: Vilde Leion fant danseglede­n da hun fikk Marit Hadland som laerer, og kunne gå fra ballett til jazzfunk.
 ??  ?? DANS: Laerer Marit Hadland og danser Vilde Leion har vaert med på nesten alle de 14 danseshowe­ne til Kulturskol­en, men lørdag er det slutt for begge.
DANS: Laerer Marit Hadland og danser Vilde Leion har vaert med på nesten alle de 14 danseshowe­ne til Kulturskol­en, men lørdag er det slutt for begge.
 ?? SINDRE OMENÅS ?? SFOTO:
SINDRE OMENÅS SFOTO:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway