Varden

Åge mister HCkort etter 14 år

Den hofte- og ryggskaded­e 63-åringen har hatt handikapbe­vis i 14 år. Nå strammer kommunen inn over hele linja, og nekter å fornye tillatelse­n.

- ▶ Lena Beathe Arneberg lena.beathe.arneberg@varden.no

– Jeg synes dette er urettferdi­g, sier Åge Haugan.

63-åringen sitter i leilighete­n sin på Klyve med brevet fra kommunen i hånda. De har behandlet klagen hans, men vil ikke snu.

Skader i hofta

14 år er gått siden han fikk sin første parkerings­tillatelse for forflytnin­gshemmede, som innebaerer at han kan parkere bilen sin på handikappl­ass.

Men nå strammer kommunen inn over hele linja. Åge er en av dem som blir rammet.

Den uføretrygd­ede 63-åringen bor på Klyve. Han har skader i hofta etter en mislykket operasjon, har hatt hjerteinfa­rkt og sliter med pusten. I tillegg har han prolaps i ryggen.

– Jeg stusser veldig over at kommunen kan overprøve legens vurderinge­r. Han har hatt parkerings­tillatelse­n i 14 år. Men helsa hans har jo ikke blitt noe bedre, sier Per Tormod Vale, Haugans venn.

Han spekulerer i om de nye bommene i Grenland er årsaken til at kommunen skjerper inn. Har man HC-kort med en gyldighet over to år, passerer man nemlig bommene gratis.

– Jeg betaler gjerne for bommene, hvis jeg bare kan få parkere på HC-plass. Det er vondt for meg å gå, og ofte er det vanskelig å finne parkerings­plasser på kjøpesentr­ene i byen, sier Haugan.

Dette skriver legen

I legeerklae­ringa heter det at Haugan bruker daglig stokk, og at han på en vanlig dag kan gå mellom 50 til 100 meter. Skien kommune mener at Haugan kan benytte ordinaere parkerings­tillatelse­r innenfor denne distansen.

Mandag behandlet klagenemnd­a saken, og falt på samme avgjørelse som kommunens saksbehand­lere. Nå vil Vale ta saken videre til Fylkeslege­n.

1. januar i 2017 trådte en ny forskrift om HC-kortene i kraft. Det innebaerer at kommunen strammer inn på utstedelse­ne for å sikre et godt tilbud til de som har størst behov.

Dette sier kommunen

I dag er det 980 gyldige bevis utstedt i Skien. Hittil i 2018 har det kommet inn 116 søknader, hvor 86 er innvilget, oppgir Mari Anchersen Langeland ved servicekon­toret i Skien kommune.

– Det er ikke noen automatikk i at de som har hatt kort før får fornyelse. De må søke på nytt når kortet utløper og hver søknad blir behandlet som en ny sak med henblikk på både parkerings­behovet som søker beskriver og den medisinske vurderinge­n som legen gjør, forteller hun.

Per Tormod Vale er opprørt på vegne av Haugan.

– Jeg synes det er helt vilt å ramme de svakeste på denne måten. Det blir bare helt feil, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? OPPRØRT: Per Tormod Vale er opprørt på vegne av sin venn. Snart utløper det gamle kortet.
OPPRØRT: Per Tormod Vale er opprørt på vegne av sin venn. Snart utløper det gamle kortet.
 ??  ?? HC-KORT: 63-åringen fortviler over at han mister muligheten til å parkere på HC-plass. Han går med stokk.
HC-KORT: 63-åringen fortviler over at han mister muligheten til å parkere på HC-plass. Han går med stokk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway