Varden

Raner nekter å angi kamerat

- Torbjorn.tungesvik@varden.no

Raneren (26) fikk klar beskjed om at han vil bli belønnet med ekstra strafferab­att hvis han sier hvem som var medskyldig.

To menn på 26 og 24 år sitter denne uka på tiltaleben­ken for en rekke svaert voldelige ran mot tilfeldig utvalgte personer i Skiens gater. De to var naere kamerater og bodde sammen i en leilighet i Skien, men i retten er det en vesentlig ting som skiller dem:

26-åringen tilstår og sier han beklager og har sympati med ofrene. 24-åringen nekter skyld og sier han ikke har hatt noe med ranene å gjøre.

– Det var jeg og en annen person som gjorde det. Jeg ønsker ikke å uttale meg om den andre, sa 26-åringen i Nedre Telemark tingrett denne uka.

– Du skal jo ha strafferab­att når du tilstår, men den rabatten øker hvis du bidrar til full oppklaring av saken. Endrer det noe for hva du vil si, spurte dommer Knut Kolloen.

– Nei, sa 26-åringen. En venninne av 26-åringen sa i retten mandag at han var redd for den to år yngre kameraten.

Vil ikke ha unnskyldni­ng

Han fortalte at han hadde sympati med en 61 år gammel mann som han overfalt utenfor kinoen i Skien, og knivstakk i låret. Han kontaktet advokaten sin, Andreas Nyhaug, for å formidle en beklagelse til offeret, men 61-åringen var ikke interesser­t i unnskyldni­ngene hans.

– Synes du fornaermed­e fortjener at du gir ham visshet i hvem den andre raneren var,

spurte dommeren.

– Ingen kommentar, svarte 26-åringen til det.

Dette kan felle 24-åringen

Aktor Marit Formo vil likevel prøve å bevise at det er den tiltalte 24-åringen som var den andre raneren. Det er mye i saken som peker mot ham: De to tiltalte bodde sammen og var svaert naere venner, 26-åringen har fortalt en venn at han begikk ranene sammen med 24-åringen, minst et av ofrene mener å kjenne igjen 24-åringen, mobildata viser at de to var sammen den natta de begikk ranet mot 61-åringen, men det mangler data akkurat for tidsrommet ranet ble begått. De har også funnet 24-åringens fingeravtr­ykk på en tapetkniv som trolig ble brukt under det ene ranet. Kniven lå imidlertid i leilighete­n de tiltalte delte, så han kan ha tatt på den ved andre anledninge­r.

Til sjuende og sist er det dommerne som avgjør om bevisene er sterke nok.

▶ Torbjørn Tungesvik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway