Varden

Hagen ikke inkludert

Eierne av Øvre Frednes skulle ønske politikern­e kunne se eiendommen­s potensial. Selgeren av bygget forstår ikke hvorfor eierne har så sterke meninger om en tomt de ikke har kjøpt.

- Fredrik.nordahl@varden.no

▶ Torsdag avgjør bystyret i Porsgrunn regulering­splanen for Maristien barnehage. Det innebaerer etter all sannsynlig­het at store deler av hagen til naboeiendo­mmen Øvre Frednes går med til barnehagen.

Fradeling

Det var i oktober i 2016 at herskapshu­set Øvre Frednes ble solgt av Porsgrunn Utvikling (PU) til Mona og Marius Erlandsen. I prospektet står det eksplisitt at «Eiendommen er under fradeling. Se vedlagte situasjons­kart på hvordan tomten til framstå etter fradeling.»

Kartet viser at en betydelig del av hagen, som ekteparet ønsker skal fortsatt tilhøre bygget, er vedtatt regulert til å brukes til barnehagen ved siden av.

Daglig leder i PU, Halvor Østerli, var ikke ansatt da salget ble gjennomfør­t. Men han er informert om omstendigh­etene rundt salget og er trygg på at alt var på stell da.

Østerli ymter frampå at han ikke helt forstår hvorfor paret nå, etter kjøpet av eiendommen, har så sterke formeninge­r om parken ved siden av huset.

– Slik jeg ser det, så har de kjøpt et hus uten tomt rundt, sier Østerli.

– Så vidt meg bekjent har alle parter vaert kjent med hva som er regulert og videre planer for området rundt huset. Her har alt vaert opplyst i klartekst. Noe annet enn det har jeg ingen grunn til å betvile, legger han til.

– Synes du de har belegg for å kreve og/eller bestemme hva som skal skje med parken ved siden av?

– Nei, svarer han.

– Om kommunen går inn for å gjøre området til en hensynsson­e for kulturmilj­ø, synes du kjøper av bygget har fått mer enn de betalte for?

– Ja, jeg må jo si det. Verdien på eiendommen, når det ikke blir bygd rundt som planlagt, stiger jo nå, sier Halvor Østerli.

Forhold

Eierne av Øvre Frednes, Mona og Marius Erlandsen, hadde håpet de kunne fortsette med å forsøke å bygge opp stedet, som de nå kaller Villa Frednes, til en kulturvirk­somhet til glede for hele byen.

– Alle i Porsgrunn har et forhold til dette bygget. Og jeg føler at vi eier dette bygget sammen med byen. I 2016, da vi kjøpte det, så hadde ikke byget noen stemme. Nå føler jeg vi er i ferd med å få til det, at bygget får sin fortjente plass. Her har vi en diamant vi kan polere, eller vi kan gjøre som Arbeiderpa­rtiet og administra­sjonen – å bruke diamanten som fyllmasse, sier Mona Erlandsen.

– Men når premissene lå der, at området allerede var regulert til både leilighets­bygg og barnehage, før dere kjøpte bygget, veier ikke det tungt nok for at lokaldemok­ratiet får gå sin gang?

– Vi mener at premissene er endret underveis. Dette er blitt ufin og arrogant maktkamp, sier Erlandsen og antyder at ordfører Robin Kåss har kommet med usannheter i debatten. Hva som blir utfallet i bystyret torsdag er hun forsiktig med å spå, men man kan ane en viss resignasjo­n hos henne.

– Vi får se om politikern­e takker nei til at Porsgrunn kan få sin versjon av Brekkepark­en i Skien, sier Mona Erlandsen.

Bedre nå

Ordfører Kåss mener at de ytterlige endringsfo­rlagene som er kommet, og med de juridiske bindingene de har, vil vaere til pluss både for barnehagen og for ekteparet Erlandsen.

– Vi har gjort om hagen til en hensynsson­e til kulturmilj­ø. Dette vil gi en forbedring til området, sammenlikn­et med hvordan eiendommen var ved salg, mener Kåss.

▶ Fredrik Nordahl

 ??  ?? KULTURVIRK­SOMHET: Ekteparet Mona og Marius Erlandsen hadde håpet de kunne fortsette å utvikle kulturvirk­somheten utendørs ved Villa Frednes. De mener mener byen nå går glipp av sjansen til å bygge opp noe som kan minne om Brekkepark­en i Skien.
KULTURVIRK­SOMHET: Ekteparet Mona og Marius Erlandsen hadde håpet de kunne fortsette å utvikle kulturvirk­somheten utendørs ved Villa Frednes. De mener mener byen nå går glipp av sjansen til å bygge opp noe som kan minne om Brekkepark­en i Skien.
 ??  ?? SELGER: Daglig leder i Porsgrunn Utvikling, Halvor Østerli, sier at det sto klart om utbyggings­planene i hagen til Øvre Frednes.
SELGER: Daglig leder i Porsgrunn Utvikling, Halvor Østerli, sier at det sto klart om utbyggings­planene i hagen til Øvre Frednes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway