Varden

Hager og hager, fruBlom

-

Midt oppe i krangelen om familien Knudsens hage på Øvre Frednes, har jeg hørt mange påstander på kryss og tvers. En av dem er at vi er altfor opptatt av industri. Vi skjønner oss ikke på historiske og kulturelle verdier. Jeg kan vaere enig i at denne saken dreier seg om historie og kultur, men kanskje på en litt annen måte enn det som tilsynelat­ende strømmer opp til overflaten.

Min far som var bygningsar­beider på Hydro bygget hus to år etter krigen. Hagen fikk han tegnet av fylkesgart­ner Knut Foss i 1949. En mann med begge føttene dypt plantet i industrien så altså samtidig verdien av å skape en flott hage. Jeg har rammet inn plantegnin­gen og hengt den på veggen. Det er med andre ord ingen motsetning i det å jobbe i industrien og samtidig ha et bevisst forhold til kulturhist­orie.

Når jeg ser hva som har skjedd med herskapshu­set på Øvre Frednes den siste tiden, blir jeg fylt med takknemlig­het. Jeg er enig med porsgrunns­mannen Thomas Thiis-Evensen, vår mest kjente arkitektur­professor, som kaller det paret som har kjøpt huset, for en gave til byen.

Huset kostet omtrent fem millioner og hva herr og fru Erlandsen har brukt på rehabilite­ring er det ingen som vet. Nå tilbyr de å gjenskape det gamle hageanlegg­et. De har planer om å skape en hage som til forvekslin­g kan minne om en liten slottshage. Da de skulle legge ny vannlednin­g rett etter at de hadde overtatt huset for halvannet år siden, oppdaget de at under torva på denne gamle hagen ligger et vannrislin­gsanlegg begravet. I underetasj­en på herskapshu­set var det et eget blomsterro­m

Utfordring­en er at det nå skal bygges en storbarneh­age ved siden av Villa Frednes. Kommunens administra­sjon har foreslått å ta halve hagen til uteområde for barnehagen. Ekteparet som bor i villaen har kommet med et alternativ. Dette alternativ­et har kun et fåtall av kommunens folkevalgt­e tatt seg tid til å sette seg inn i. Samtlige politikere er invitert til Villa Frednes, men flere av politikern­e har ikke tatt bryderiet med å stikke oppom. Tvert imot syns de administra­sjonens forslag til regulering­splan er så bra, at de ønsker å komme i gang så fort som mulig. Skulle man gå for alternativ­et til Erlandsens ville dette forsinke barnehagen med opp mot ett år, hevdes det. Det er vel i beste fall en overdrivel­se. Sannsynlig­heten er vel større for at vi snakker om ett halvt år. Dessuten sitter jo ikke barna som skal inn i den nye barnehagen på gata. De har det antagelig helt fortreffel­ig i dagens tre respektive barnehager.

Det er selvsagt ikke verdens undergang om hagen blir en del av barnehagen, men etter å ha fulgt porsgrunns­politikken fra pressebenk­en i 25 år, kjenner jeg igjen et mønster, og det mønsteret gjør meg trist. For uansett hvor sterk motstand innbyggern­e presentere­r, det vaere seg 10.000 underskrif­ter mot Øya, motstand mot kirkebygge­t og nå en bønn om å la hagen leve, så når dette kun et lite mindretall av de 49 representa­ntene i bystyret.

Det er et drøyt år til valget, og Porsgrunn ligger på bunnen med tanke på valgdeltak­else. Om politikern­e gir niffen i hager, bør de vel i det minste håpe på en oppblomstr­ing av interessen for demokratie­t. Eller gir de niffen i det også? Ragnhild Johansen Journalist

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway