Varden

USA kjøper kampflyram­per på Rygge

-

USA har foreslått å bygge og betale for oppstillin­gsplattfor­mer for fire kampfly på Rygge. Amerikaner­ne ser for seg tidvis øving og trening på flyplassen her.

▶ Forslaget ligger i Pentagons budsjett for 2018. Det dreier seg om etablering av infrastruk­tur, og ikke om utplasseri­ng av kampfly, ifølge Forsvarsde­partemente­t.

– Denne investerin­gen vil legge til rette for styrket beredskap og rask overføring av NATOallier­te styrker i tilfelle krise og krig, sier forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H).

Oppstillin­gsplass

Planene innebaerer å etablere oppstillin­gsplass med overbygnin­g for fire kampfly på Rygge flystasjon, i tillegg til taksebane, et brannvernb­ygg, belysning og skilting.

Amerikansk­e myndighete­r ser for seg tidvis øving og trening og eventuell forsterkni­ng til Rygge med fjerde generasjon­s kampfly ved behov.

Blir varslet når det øves

Bakke-Jensen sier det er umulig å svare på når det vil komme amerikansk­e fly til Rygge, men sier Norge blir varslet når det skal øves.

Han er glad for å slippe å betale for utbygginge­n.

– Ja, det er det ene. Men det som er primaert bra, er at USA viser at de står ved sine forpliktel­ser i NATO-sammenheng og vil øve med sine allierte i Europa. Det er viktig i den situasjone­n vi er i i dag, sier forsvarsmi­nisteren til NTB. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ALLIERTE: Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide i vandrehall­en på Stortinget.
FOTO: NTB SCANPIX ALLIERTE: Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide i vandrehall­en på Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway