Varden

Fanget kjempefisk

De erfarne yrkesfiske­rne Steinar Bredsand og sønnen Truls måtte gni seg i øynene da de så hva de hadde fått i trålen tirsdag morgen. Et beist av en håkjerring på 500 kilo.

- Nils.skumsvoll@varden.no

▶ KRAGERØ

Den enorme rovhaien ble tatt et godt stykke utenfor Jomfruland tirsdag morgen. Det var avisa KV som omtalte hendelsen først.

Da hadde fisnek satt seg fast i en sorterings­rist, og sperret dermed for resten av fangsten.

– Det ble ikke så mye vi fikk i dag, humrer fiskeren fra Valle.

Ubrukelig til mat

Fisken kan ifølge Breisand ikke brukes til noe som helst, men han tok den med hjem til Valle så ungene kunne få se den.

– Det er ingen fiskemotta­k som vil ta imot noe slikt her til lands. Jeg vet at noen kokte olje av fisken tidligere, og at de graver den ned i sanden for å spise den på Island, men ellers er det vel ikke mye man kan bruke den til, forteller fiskeren til Varden etter å ha lagt til kai tirsdag formiddag.

Håkjerring er også en populaer fisk blant sportsfisk­ere.

– Men det er vel først og fremst fordi den blir så stor. De fleste kaster den nok ut igjen etter at den er fanget, mener Bredsand.

Kan bli enorme

Håkjerring kan ifølge Havforskni­ngsinstitu­ttets hjemmeside­r bli opptil åtte meter lang, to meter lengre enn hvithaien. Men mens hvithaien er en meget hurtig og spenstig fisk, er håkjerring­en langsom og dvask, noe det latinske navnet henspiller på: Somniosus, den søvnige.

De kan også opplyse at den er i stand til å fange byttedyr som torsk og sel, men at man i noen tilfeller har funnet rester av både val, reinsdyr og hest i magen på de enorme fiskene, trolig fra druknede individer.

Håkjerring kan bli meget gamle, kanskje så mye som 200 år, skriver Havforskni­ngsinstitu­ttet.

Det største eksemplar som er målt var på 640 cm og veide 1 022 kg, ifølge Wikipedia.

Håkjerring utgjør, heldigvis vil mange mene, ingen trussel for oss mennesker.

Det er slett ingen uvanlig fisk i våre farvann, men denne størrelsen er langt fra hverdagsko­st.

– Det er garantert den største fisken jeg har fått, sier Bredsand til Varden, som utvilsomt kan slå i bordet med at han snakker av erfaring.

Strabasiøs­t

Bredsand, som også er styremedle­m i Norges Fiskarlag og i Fiskerlage­t Sør, måtte gå i vannet for å få den tunge håkjerring­a på land, skriver KV.

Krana på fiskebrygg­a i Kragerø klarte ifølge lokalavise­n ikke å løfte haien ut av trålen og fiskeren måtte hjelpe til for å få den ut.

▶ Nils Skumsvoll

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ENORM: Håkjerring­a ble fanget utenfor Jomfruland.
FOTO: PRIVAT ENORM: Håkjerring­a ble fanget utenfor Jomfruland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway