Varden

Gjestene vil knapt dra igjen

Gjestene på Løveid tror de har kjørt seg bort, men når de kommer fram, vil de knapt dra igjen.

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

De har kyllinger, killinger, griser og sauer. Rom med utsikt, frokost til den som vil ha, og ifølge stamgjeste­r verdens beste pizza.

Ekteparet Elisabeth og Kai Helge Olsen var egentlig på jakt etter et sted å bo. Leilighete­n var for liten, men annen etasje i slusemeste­rboligen på Løveid var helt passe.

Det var kjaerlighe­t ved første blikk. Nå driver de kafé, bakeri, pizzaresta­urant, besøksgård og inviterer innimellom til alternativ­e kvelder med spådamer og andre artige ting, men det beste er at rommene de har gjort i stand til utleie, er fullbooket hele juni og videre utover sommeren.

Tommelen opp

– Vi flyttet inn i juni 2015 og hadde alle mulig ideer om hva vi kunne fylle stedet med, forteller Eilsabeth. Slusemeste­rboligen eies av Telemarksk­analen, så stedet kan aldri bli deres, men «kanalen» legger ikke en eneste slusedør i veien for planene de presentere­r.

– Vi har fått tommelen opp for alle forslag, ler hun.

Det begynte med bakeriet. Den gamle vedfyrte steinovnen fra 1861 sto bare og ropte på å bli benyttet, og Kai Helge var ikke vond å be. Nå forsyner han bygda med brød fylt med spennende urter, og klarer ikke folk komme til dem, ja da reiser han ut og leverer både brød og pizza.

Får sjelefred

I fjor sommer startet de gjestgiver­i med tre rom alle med plass til fem personer. Det var en suksess, og rundt regnet 100 besøkende har sovet i blomstermø­nstre de sengetøy og sett ut på Norsjø når de våknet.

– Vi har hatt gjester fra USA, Tyskland, Italia, ja overalt, Vestlandet også. De er ofte på vei til Sverige, forteller hun. De har lagt ut Løveid på appen Airbnb, og dermed hagler bestilling­ene inn.

– Men det er mange som tror de har kjørt feil. Det er jo veldig svingete og smalt opp til oss, men når de kommer fram blir de helt himmelfaln­e. Folk syns det er fantastisk her. De får sjelefred her, og dessuten tror jeg folk setter pris på at vi tilbyr noe som er hjemmekose­lig, sier Elisabeth.

Tilbud til folk med dårlig råd

Geita Alfred og kjeet Malene er populaere blant ungene, og selvsagt sofagrisen, kyllingene, kaninene og kattungene.

Tidligere i sommer la de ut et tilbud om en gratis overnattin­g med mat for en familie som ikke har råd til å dra på ferie. De trekker vinneren 1. juli, men foreløpig har ikke responsen vaert veldig stor.

– Vi har lagt det på Facebook, men det er ikke sikkert folk har oppdaget det, sier hun.

Men stadig flere turister oppdager dem, og ideene bobler. rett bortenfor kanalen ligger ei gammel skøyte de skal sette i stand, og på gårdsplass­en står en gammel campingvog­n de skal innrede til overnattin­g.

De drømmer om å dra i gang dans på sletta, og allerede til helga spiller Stian Collier og Nicolai Bruun.

 ??  ?? KOS: Alfred er en ekte koseklump. Han kommer springende med en gang Elisabeth dukker opp.
KOS: Alfred er en ekte koseklump. Han kommer springende med en gang Elisabeth dukker opp.
 ??  ?? BRØDOVN: Noen har større brødovn enn andre; Kai Helge steker 20 brød av gangen.
BRØDOVN: Noen har større brødovn enn andre; Kai Helge steker 20 brød av gangen.
 ??  ?? MER KOS: Lille Malene er også en liten koseklump.
MER KOS: Lille Malene er også en liten koseklump.
 ??  ?? FULLE AV VIRKETRANG: Elisabeth og Kai Helge Olsen har fylt den gamle slusemeste­rboligen på Løveid med aktivitete­r og gjesterom, men de har mange flere planer.
FULLE AV VIRKETRANG: Elisabeth og Kai Helge Olsen har fylt den gamle slusemeste­rboligen på Løveid med aktivitete­r og gjesterom, men de har mange flere planer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway