Varden

Kalles inn til terrorhøri­ng

-

Feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruk­tur som Riksrevisj­onen påpekte i 2015 er i liten grad gjort noe med, konkludert­e Riksrevisj­onen i en rapport i forrige uke.

Kontroll- og konstitusj­onskomitee­n besluttet tirsdag å kalle inn en rekke nåvaerende og tidligere statsråder, og flere sikkerhets- og forsvarsto­pper til en ny høring om terrorsikr­ing, som trolig blir avholdt 27. august.

– Riksrevisj­onen kritiserer regjeringe­ns objektsikr­ing på det sterkeste. Dette er svaert alvorlig. Med runden vi hadde på tilsvarend­e tema for ett år siden, ser vi det derfor helt nødvendig å invitere til høring i denne saken, sier kontrollko­miteens leder Dag Terje Andersen (Ap).

Også forgjenger­e

Statsminis­ter Erna Solberg (H), justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) og forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) vil bli innkalt til høringen.

Også forgjenger­ne i Justisog beredskaps­departemen­tet og Forsvarsde­partemente­t blir invitert for å forklare seg. Det betyr at utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) blir innkalt som tidligere forsvarsmi­nister, samt at stortingsr­epresentan­tene Sylvi Listhaug (Frp) og Per-Willy Amundsen (Frp) må møte.

Komiteen ber dessuten flere sikkerhets- og forsvarsto­pper om å stille: Direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhets­myndighet, forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen, politidire­ktør Odd Reidar Humlegård samt Heimeverne­ts sjef Eirik Kristoffer­sen.

Svaert alvorlig

Sentrale stortingsp­olitikere reagerte kraftig da Riksrevisj­onen konkludert­e med at det er gjort lite for å utbedre manglene i terrorsikr­ingen.

Riksreviso­r Per-Kristian Foss karakteris­erte funnene som svaert alvorlige, noe som er Riksrevisj­onens sterkeste grad av kritikk.

– I forrige høring ga representa­nter for regjeringe­n uttrykk for at sikringen er bedre enn det som nå kommer fram i rapporten til Riksrevisj­onen. Vi må komme til bunns i om statsminis­teren og ulike statsråder har holdt tilbake informasjo­n til Stortinget, sier komitélede­r Andersen (Ap).

Skjønnmali­ng

KrFs Hans Fredrik Grøvan er den eneste i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n som også satt der da Stortinget behandlet den forrige rapporten fra Riksrevisj­onen om objektsikr­ing.

– Ut fra rapporten som kom i forrige uke, oppfatter jeg at regjeringe­n i 2015 tegnet en sminket versjon og ikke leverte en realitetso­rientering. Det ble hevdet at Riksrevisj­onens rapport kun tegnet et øyeblikksb­ilde og at mye var forbedret. Når vi nå får vite at lite er gjort, minner bildet som ble tegnet i 2015 fra regjeringe­ns side sterkt om skjønnmali­ng, sier Grøvan til NTB.

– Høringen over sommerferi­en blir viktig for å sammenhold­e det Riksrevisj­onens rapport sier nå, opp mot det regjeringe­n sa i 2015, sier Grøvan.

▶ Jon Even Andersen, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway