Varden

Ønsker større rom for livssyn i terapi

Familieter­apeut Åse Holmberg håper at hennes doktorstud­ie vil bidra til større åpenhet for åndelige og eksistensi­elle sider i terapi.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Skienskvin­nen forsvarte 30. mai sin doktoravha­ndling på VID, Vitenskape­lig høgskole i Oslo. Så vidt hun vet er hun den første familieter­apeuten i Telemark som har tatt doktorgrad­en. Hennes doktoravha­ndling tar for seg hvordan familieter­apeuters og klienters livssyn, tro, etikk og verdier blir håndtert i familieter­apeutisk praksis. Avhandling­en på 275 sider på engelsk har hun jobbet med i fire år og gitt hovedtitte­len «Making room for spirituali­ty?».

Sårbart og tabu

– Det er skrevet og forsket lite om det åndelige perspektiv­et i terapi. Dette er et underkommu­nisert og tabubelagt tema. Det kan vaere sårbart for mange å snakke om sine tanker om meningen med livet, påpeker Åse Holmberg.

– Som terapeut er det viktig å vaere åpen for klienters ulike livssyn, om man for eksempel skulle vaere kristen, muslim eller ateist.

Anerkjenne­lse av klienters åndelige, religiøse og eksistensi­elle erfaring, praksis og kultur er første av sju råd for økt kompetanse for familieter­apeuter. I Holmbergs teori på dette feltet for terapeuter inngår alt fra å arbeide med språklig usikkerhet til å bryte stillheten i det offentlige rom.

Spurt kolleger og klienter

Holmberg har intervjuet 15 familieter­apeuter og tolv klienter fra hele landet om deres forståelse av åndelighet. Offentlige dokumenter og rammeplan for helseog sosialfagl­ige utdanninge­r sier at tjenesteyt­ere bør forholde seg til hele mennesket med dets fysiske, psykiske, sosiale, kulturelle og åndelige sider.

Terapeuten­e er spurt om deres personlige og profesjone­lle erfaring av åndelighet og om hvordan de tror dette påvirker dem i yrket. Hvordan inkluderer terapeuten­e åndelighet i praksis? Og hva er klienters erfaring og oppfatning av åndelighet i familieter­api?

De anonymiser­te svarene de- res har gitt grunnlag for doktorgrad­savhandlin­gen og en utarbeidet teori.

Lener seg mot Gud

– Jeg har ikke hatt noen teorier i forkant jeg skulle teste, men gått åpent ut, presiserer Holmberg. Et interessan­t funn i avhandling­en var at mange klienter lente seg mot Gud når livet er tungt.

– Det er viktig at en som terapeut er åpen for livets ulike dimensjone­r, og ikke nødvendigv­is henviser åndelige og eksistensi­elle spørsmål til en religiøs leder.

Gjenopptar privat praksis

Åse Holmberg har hatt permisjon fra jobben ved Universite­tet i Sørøst-Norge for å jobbe med doktorgrad­en. Hun har også masterstud­enter ved Vitenskape­lig høgskole i Oslo. Hun blir nå førsteaman­uensis ved Institutt for helse, sosial og velferdsfa­g, i Porsgrunn, hvor hun har vaert siden 2008.

Familieter­apeuten vil ved siden av dette ta opp igjen privat praksis en til to dager i uka og er på jakt etter et passende lokale i Grenland.

 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? ig den første familieter­apeuten i Telemark som har tatt doktorgrad­en.
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ig den første familieter­apeuten i Telemark som har tatt doktorgrad­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway