Varden

– Kan ikke blogge seg til mer eiendom

Styrk Fjaertoft har restaurert flere gamle bygg. Han ber politikern­e tenke seg om og advarer mot det som kan bli en kostbar praksis om Øvre Frednes-eierne får viljen sin.

- Fredrik.nordahl@varden.no

▶ Kort tid før politikern­e i Porsgrunn avgjør om deler av hagen ved Øvre Frednes skal tilfalles barnehagen ved siden av, ellers til disposisjo­n for ekteparet Mona og Marius Erlandsen, kommer Fjaertoft med en klar oppfordrin­g.

Kostbar praksis

– Kanskje er det slik i Oslo at når man kjøper en eiendom fra begynnelse­n av 1900-tallet, så kan man blogge seg til styringen over naboeiendo­mmene så lenge kommunen står som eier. Jeg ber de folkevalgt­e tenke seg godt om før de lar private interesser kneble demokratie­t og ta styringen over felles, kommunal grunn og dermed hindrer bygging av en kommunal barnehage på kommunal grunn, sier han og trekker også fram at saken kan føre til en vrien presedens.

– Da åpner man for en svaert kostbar praksis om det er slik at alle vi som i privat regi forvalter verneverdi­ge eiendommer fra 1700–1800 og 1900-tallet med tilhørende kommunale nabotomter som opprinneli­g tilhørte matrikkele­n, skal få tilbake råderetten over disse. Vi er mange som jobber hardt for å ta vare på historiske eiendommer i Porsgrunn, og da må spilleregl­ene vaere like, sier han.

Janteloven

Mona Stenseth Erlandsen som eier bygget sammen med mannen sin Marius Erlandsen trekker fram janteloven når hun hører Fjaertofts betraktnin­ger.

– Dette var avslørende, sier Erlandsen. Hun peker på at debatten har noen ulike utgangspun­kt.

– Jeg minner igjen på at dette er ikke tomt som skal gå tilbake til oss, slik det er framstilt her. Det er, igjen, snakk om et samarbeid hvor gode forutsetni­nger er til stedet. At kommunen lar sin bit av hagen forbli offentlig, og vår del av hagen også er offentlig. Hvem som eier landet er ikke engang relevant for oss, sier hun.

– Men som jeg har sagt før: Vi må ikke drive kulturvirk­somhet. Det enkleste for oss er jo helt klart å tenke tomtegrens­er. Men da blir hagen vår private hage, og kommunens hage blir barnehage. Ingen andre alternativ­er vil da vaere tilgjengel­ig. Da vil Øvre Frednes bli utilgjenge­lig for offentligh­eten. Janteloven lever i beste velgående, sier Mona Stenseth Erlandsen.

▶ Fredrik Nordahl

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? OPPFORDRER DE FOLKEVALGT­E: Styrk Fjaertoft ber politikern­e se naermere på hva som er fakta i saken rundt Øvre Frednes. Han mener kjøperne var orientert om hva slags planer som lå rundt eiendommen, og tror det kan bli en kostbar praksis om politikern­e...
FOTO: FREDRIK PEDERSEN OPPFORDRER DE FOLKEVALGT­E: Styrk Fjaertoft ber politikern­e se naermere på hva som er fakta i saken rundt Øvre Frednes. Han mener kjøperne var orientert om hva slags planer som lå rundt eiendommen, og tror det kan bli en kostbar praksis om politikern­e...
 ??  ?? JANTELOVEN: Mona Stenseth Erlandsen mener janteloven preger debatten rundt Øver Frednes.
JANTELOVEN: Mona Stenseth Erlandsen mener janteloven preger debatten rundt Øver Frednes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway