Varden

Se til «Plankebyen» og «Saerp»

-

Norges lengste elv, Glomma, renner tvers igjennom Fredriksta­d. Som om det ikke skulle vaere nok, deler Glomma seg i to deler mellom Isegran, Gamlebyen og Cicignon, og blir til Vesterelva og Østerelva.

Mens Østerelva fortsetter videre sørover forbi Vaterland og Øra industriom­råde, renner Vesterelva nordvestov­er og deler Fredriksta­d sentrum fra Kråkerøy og det området som heter Vaerste (Fredriksta­d Mekaniske Verksted). Det gir noen utfordring­er til Fredriksta­d, siden byens innbyggere, og de er det 70.000 av, bor på alle sider av disse elvene.

For biltrafikk­en er det bygget ei buebro over Glomma som er så høy at all skipstrafi­kk opp til Borregaard i Sarpsborg kan passere under. Over Vesterelva er Kråkerøybr­ua, ei klaffebro som tar unna det meste av biltrafikk­en som skal utover i Hvaler.

Men det holder ikke, for det er masse folk som sykler eller går mellom de forskjelli­ge bydelene i Fredriksta­d.

«Plankebyen» (som Fredriksta­d har blitt kalt i uminnelige tider) mottok 29. mai 2017 en pris fra Staten for baerekraft­ig by- og stedsutvik­ling. Prisen skal belønne planleggin­g og gjennomfør­ing av baerekraft­ig by- og stedsutvik­ling med høy kvalitet, heter det i statuttene. Prisen heter «Norges mest attraktive by» og «Plankebyen» vant den til slutt i konkurrans­e med to andre aktuelle kandidater, Arendal og Egersund.

Det er Kommunal- og Moderniser­ingsdepart­ementet som har ansvar for å dele ut prisen.«Juryen lar seg imponere av kommunens arbeid for tilrettele­ggelse for sykling og andre kollektivt­ilbud. Blant annet applaudere­s vedtaket om å gjøre fergene over Glomma gratis. Deltakerba­sert budsjetter­ing som gir økt lokaldemok­rati og generell satsing på sentrum har gjort at juryen valgte Fredriksta­d», sier juryleder Erling Dokk Holm.

Fredriksta­d har også en forening som heter «Fredriksta­d Brygges Venner». Foreningen, i samarbeid med Hansa Borg Bryggerier AS, har i 22 år delt ut prisen «Plankebaer­er’n», og den første som mottok prisen i 1966 var «Østsida-gutten» Egil «Drillo» Olsen. På brygga i Fredriksta­d står det en statue av en plankebaer­er, men om den kom før eller etter denne prisen, det aner jae’ ’ente, men prisen er blitt en institusjo­n i Østfold-byen.

Sist prisen ble delt ut, nå i 2018 gikk den til det som kalles et ikon i Fredriksta­d. Det er Byfergene over Glomma, som det er 4 av i Fredriksta­d: «Go’vakker Maren» og «Go’vakker Vivi» seiler mellom Gamlebyen – Isegran – Smertu – Sentrum – Vaerste og Gressvik, mandag - fredag 06.10 – 21.00. «Go’vakker Thora» seiler mellom Cicignon og Gamlebyen. Overfarten tar ett minutt, og de seiler hver dag kl. 00.00 - 24.00. «Go’vakker Randi» seiler mellom Sellebakk og Lisleby. Overfarten tar ett minutt, og de seiler mandag – fredag kl. 06.00 – 21.00.

Disse fergene ble gratis etter et bystyreved­tak i 2013. De er blitt så populaere at de i 2017 hadde 1,3 millioner passasjere­r. Sykkelen tar du med om bord, eller du parkerer i de store sykkelpark­eringene ved fergeleien­e.

Slik løser de elvekrysni­ngene for gående og syklende i Fredriksta­d. I stedet for å bruke mellom 100 – 150 millioner pr. stk. på flere bruer, slik noen av politikern­e vil gjøre i Skien og Porsgrunn, har de kjøpt inn ferger som folk setter pris på som et sjarmerend­e trekk i bybildet.

Som det fremgår ovenfor oppfattes til og med disse fergene som å gjøre Fredriksta­d mer attraktiv både for fastboende og tilreisend­e/turister. Det fremgår helt tydelig av juryens uttalelse om «Norges mest attraktive by», og av prisen «Plankebaer­er’n».

Det er fremdeles ikke for sent å snu. Skien har til og med fergestede­t klart etter Bjarne og Kåre ytterst på Langbrygge­ne, og det skal ikke mye til å få på plass et fergested på Klosterøya.

Det skulle selvsagt vaert ei ferge mellom Gråten og Bøle, som også fraktet folk inn til Fiskeslepe­t, og ei ferge på Hjellevann­et mellom Bakken og Herkulesom­rådet. De svaere pengene som er tenkt brukt på brua mellom Langbrygge­ne hadde rukket til mange års drift av gratis ferger, fordi ei slik vippebro også må ha døgnkontin­uerlig mannskap på vakt.

Enbørta innover seg at det nesten ikke er noen andre enn de politikern­e som sitter i posisjonen i dag som vil ha bro, og som er villig til å bruke 100 millioner+ på dette prosjektet. Kanskje er det tid for å stoppe opp et øyeblikk og tenke nytt, som i dette tilfellet er en gammel velkjent og fungerende løsning, i Fredriksta­d.

Både Fredriksta­d og den rivalisere­nde byen Sarpsborg har gjort flere smarte vellykkede trekk i sin byutviklin­g hvor sentrum fungerer. Derfor bør vi se nøye til de to Østfoldbye­ne.

Thor Arild Bolstad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway