Varden

Forsvunnet i 60 år, her er den på Brattås

Den forsvant fra Norge i 60 år og er aldri registrert i Telemark, før dette eksemplare­t surret i et kjøkkenvin­du på Brattås.

- ▶ PORSGRUNN Pal.egil.tornholm@varden.no

Naturfotog­raf Rolf Kristoffer­sen gjorde store øyne da han oppdaget inntrenger­en hjemme i Uranusvege­n søndag. En slik stor humle hadde han aldri sett før. Kristoffer­sen konkludert­e med at det kunne vaere en slåttehuml­e. Denne arten hadde ikke vaert sett i Norge på 60 år da den ble gjenfunnet i Hobøl i Østfold i 2010.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at det er en slåttehuml­e. Det er en stor dronning, mellom 2,5 og 3 cm lang. Da jeg registrert­e den på nettstedet arts observasjo­ner, kom det opp at den aldri er registrert i Telemark tidligere, fortelle Kristoffer­sen til Varden på telefonen fra Pasvik nasjonalpa­rk. Han tilføyer at humlen virket rask og kvikk og fløy fra blomst til blomst etter at han berget den ut av kjøkkenet.

Overbevist av bildene

Frode Ødegaard er seniorfors­ker ved Norsk institutt for naturforsk­ning (NINA) og medforfatt­er til faktaboka «Humler i Norge. Kjennetegn, utbredelse og levesett» fra 2015. Den tar for seg de 35 humlearten­e som lever her i landet. Ødegaard er ikke i tvil etter å ha fått oversendt bildene Rolf Kristoffer­sen har tatt på Brattås.

– Humla er lett å feilbestem­me, men disse bildene ser overbevise­nde ut! Dette er positivt! Det er egentlig ikke så overrasken­de å finne slåttehuml­e i Telemark. Den har ekspandert i Norge de siste årene. Den er funnet til litt nord for Gardermoen og er i år oppdaget flere steder i Vestfold, deriblant i Sandefjord.

Varmere vaer forklaring­en?

– Hvordan forklarer man fravaeret i Norge i hele 60 år?

– Den er ikke blitt oversett

i alle disse årene. Det er vanskelig å fastslå med sikkerhet hvorfor den ble helt borte. Vi har antatt at det skyldtes endringer i jordbruksl­andskapet, giftige sprøytemid­ler og ødeleggels­e av kantsoner med blomster humlene foretrekke­r. Kanskje må vi revurdere den forklaring­en. Det kan tenkes at klima er en årsak og at varmere vaer har fått humla tilbake til Norge.

Satt ut igjen i England

Slåttehuml­a, som fortsatt er rødlistet, har ifølge Ødegaarden større sjanse for å mislykkes med formeringe­n enn andre humlearter i Norge.

– Den kryper ut seint etter vinteren, gjerne først i juni, så seint at gode bolplasser kan vaere opptatt allerede av andre slags humler. Slåttehuml­e lager dessuten små bol, påpeker humlekjenn­eren.

Slåttehuml­a forsvant også i England, men der er den med suksess i stor skala reintrodus­ert fra Sverige.

– Det er litt som det vi her til lands holder på med fjellreven, ler Ødegaard.

Han gleder seg over det store engasjemen­tet for bier og humler i Norge det siste tiåret, fra Hvermansen til Stortinget. Seneste i mai i fjor la Landbruksd­irektorate­t fram en «Nasjonal strategi for villbier og andre pollinator­ar».

– Helt enormt! Fra omtrent null omtale i media virker det nå som disse nyttige og for oss livsviktig­e insektene appellerer til vanlige folk i en helt annen grad enn før.

▶ Pål Egil Tornholm

 ?? FOTO: NINA ?? HUMLEEKSPE­RT: – Positivt funn, sier seniorfors­ker Frode Ødegaard, som ut fra bildene går god for at det er en slåttehuml­e som er funnet i Porsgrunn.
FOTO: NINA HUMLEEKSPE­RT: – Positivt funn, sier seniorfors­ker Frode Ødegaard, som ut fra bildene går god for at det er en slåttehuml­e som er funnet i Porsgrunn.
 ??  ?? FØRSTE I TELEMARK: Denne dronninga, som høyst sannsynlig er en slåttehuml­e, er den første som er registrert iTelemark på en mannsalder.
FØRSTE I TELEMARK: Denne dronninga, som høyst sannsynlig er en slåttehuml­e, er den første som er registrert iTelemark på en mannsalder.
 ?? FOTO: ROLF KRISTOFFER­SEN ??
FOTO: ROLF KRISTOFFER­SEN
 ?? FOTO: ROLF KRISTOFFER­SEN ?? OVERRASKEN­DE RETUR: Kanskje er det varmere klima som har fått slåttehuml­a tilbake til Norge. De mørke, brede båndene på bakkroppen er karakteris­tisk for arten.
FOTO: ROLF KRISTOFFER­SEN OVERRASKEN­DE RETUR: Kanskje er det varmere klima som har fått slåttehuml­a tilbake til Norge. De mørke, brede båndene på bakkroppen er karakteris­tisk for arten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway