Varden

–Blir lagt merke til

Neste år fyller Litteratur­huset 10 år. Arrangøren merker at anseelsen har vokst de siste årene.

- Sindre.omenas@varden.no

▶ – Vi er blitt en del av gjengen, når vi er ute på andre litteratur­samlinger. Redaktører kommer bort til oss, og det er veldig sjelden vi får nei når vi inviterer en forfatter hit til Skien. Slik har det ikke alltid vaert, sier Merete Franz.

Ibsenbibli­oteket

Sammen med Helle Riis og Anne Spånem, presentere­r hun høstens program ved Litteratur­huset i Skien.

Der starter de med å invitere arkitekten­e som er med på å lage skisser og utkast til det nye Ibsenbibli­oteket.

Det skjer 29. august, noen uker før formannska­pet og senere bystyret (4. oktober) tar stilling til hvor biblioteke­t skal ligge.

– Vi har fokus på hvordan de jobber med litteratur­en og spesielt med Ibsen, inn mot arkitektur­en til det nye biblioteke­t, sier Helle Riis.

Tenker tema

I høst får Litteratur­huset også besøk av Tor Åge Bringsvaer­d.

– Vi er stolt over å endelig få han hjem til Skien, og sette av en kveld til hele forfatters­kapet hans. Vi tyvstarter 80-årsjubilee­t til vår fremste nålevende forfatter, sier damene i Litteratur­huset.

Niels Fredrik Dahl er aktuell med ny bok i år, og har også meldt sin ankomst i oktober.

– Vi har lenge ønsket oss et besøk av han, og endelig kom han med bok, sier Franz.

– Er det viktig at de dere inviterer er bokaktuell­e?

– Nei, heller tvert imot. Men det er sju år siden sist.

– Vi har som prinsipp at vi ikke skal vaere en salgskanal for forleggern­e, men invitere forfattere som går inn i et tema hver kveld, sier Riis.

Hun trekker fram Ingeborg Senneset og Mariann Youmans i samtale om psykisk helse under tittelen «Fra smådeppa til innlagt», en «sjørøverkv­eld» med Cort Adeler og jakten på Thunder og Hans Herbjørnsr­ud, Mette Karlsvik og Amelie Kasin Lerstang i den sjuende utgaven av «Stemmer fra Telemark».

Godt besøk

Litteratur­huset økte publikumst­allene fra 800 i 2015 til 2.500 i 2106. Det holde også i 2017.

Så langt i år 1.346 personer har besøkt Litteratur­huset.

– Vi er veldig heldig som har et lojalt publikum, som også blir veldig verdsatt av alle som besøker oss, sier Franz. ▶ Sindre Omenås klarte de å

 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ?? LITTERATUR­HUSET: Helle Riis, Anne Spånem og Merete Franz har høstens program for Litteratur­huset klart.
FOTO: SINDRE OMENÅS LITTERATUR­HUSET: Helle Riis, Anne Spånem og Merete Franz har høstens program for Litteratur­huset klart.
 ??  ?? STEMMEN: Hans Herbjørnsr­ud fra Heddal vil lese noveller i Litteratur­huset i høst, i den sjuende utgaven av «Stemmer fra Telemark».
STEMMEN: Hans Herbjørnsr­ud fra Heddal vil lese noveller i Litteratur­huset i høst, i den sjuende utgaven av «Stemmer fra Telemark».
 ??  ?? JUBILEUM: Tor Åge Bringsvaer­d blir 80 år neste år. Litteratur­huset starter derimot jubileet 31. oktober, med å bokbade hele forfatters­kapet.
JUBILEUM: Tor Åge Bringsvaer­d blir 80 år neste år. Litteratur­huset starter derimot jubileet 31. oktober, med å bokbade hele forfatters­kapet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway