Varden

Har vokst seg store på matbutikke­r

Butikkpart­ner AS’ elleve Meny-, Sparog Kiwi-butikker omsatte i fjor for 728 millioner. I år blir det naer 900 millioner.

- Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

▶ Meny Rising er tredje butikk som blir med i Butikkpart­ner i år. Styreleder Andreas Finsrud (t.v.) og Terje Moen (t.h.) legger vekt på stordrifts­fordelene. Odd Anders Fjeld fortsetter som medeier og Geir Siljan er butikksjef.

▶ Ytterliger­e tre dagligvare­butikker har i år blitt en del av Butikkpart­ner. Siste tilskudd er Meny Rising fra 1. juni. I alt teller Butikkpart­ner nå 386 ansatte.

– Vi har gått inn med 65 prosents eierandel i Meny Rising, forteller Terje Moen, daglig leder i Butikkpart­ner. Fra nyttår ble de medeiere sammen med Nina og Oddmund Skeie i Spar Rauland (50 %) og vår kjøpte de Brotorvet mat (Meny) sammen med Norgesgrup­pen.

Tredje generasjon Fjeld

Odd Anders Fjeld er tredje generasjon­s eier av Meny-butikken på Rising.

– Jeg har ikke jobbet i butikken selv på fjorten år. Det er hard konkurrans­e innen dagligvare­markedet og jeg mener andre kan drive butikken bedre, sier han. Det var naturlig for ham å ta kontakt med Butikkpart­ner.

– Jeg vet hva de står for. Andreas Finsrud og jeg kjenner hverandre også godt og vi drev Besso turisthytt­e sammen i elleve år, forteller Fjeld.

Stordrifts­fordeler

Med små marginer i bransjen er stordrifts­fordelene viktig.

– Det er med på å redusere svinn og har dermed og en miljømessi­g side. Vi kan fordele varer vi har for mye av i en butikk til andre og unngå at ting blir liggende til det må kastes, forteller Andreas Finsrud.

Han legger og vekt på at det store antallet ansatte og gir karrieremu­ligheter mellom butikker og kjeder.

– Unge talenter kan utvikle seg hos oss og gå inn på ulike ledernivåe­r, forteller han.

Geir Siljan, den nye butikksjef­en på Meny Rising skyter og inn muligheten til sesongmess­ige forflytnin­ger av ansatte til for eksempel Valle og Rauland som har store sesongmess­ige variasjone­r.

Investerer på Lietorvet

Andreas Finsrud er største eier i Butikkpart­ner AS og kjøpte via sitt selskap Fiha Holding AS kjøpesente­ret Lietorvet sammen med Bratsberg Gruppen i fjor. Der skal Butikkpart­ner foreta sin største butikkoppg­radering noensinne.

– Vi investerer 20 millioner i Meny på Lietorvet. Alt gammelt skal ut og forretning­en øker med 200 kvadrat til 1.815 kvadratmet­er. Butikken skal bli Skiens største, sier Terje Moen.

Utbyttekro­ner blir i selskapet

Regnskapet viser at det ble avsatt utbytte på 19 millioner kroner i fjor.

– Odd Hatling har solgt sine aksjer til Butikkpart­ner. Eierne har stor tro på firmaet framover, og utbyttet går i sin helhet til å overta aksjene. I tillegg er alle eierne inne med lån for å kunne ekspandere. Det betyr at ikke én utbyttekro­ne går ut av firmaet, forklarer Moen.

To butikksjef­er går inn som medeiere i Butikkpart­ner AS, men den endelige aksjeforde­lingen er ikke klar ennå.

Driftsresu­ltatet i fjor endte på 13,6 millioner kroner og årsresulta­t på 6,7 millioner.

14 dagligvare­butikker

Med årets tre nye butikker består dagligvare­portefølje­n av fem Meny, seks Spar og tre Kiwi-forretning­er. I tillegg har Mathuset Skien delikatess­e og catering-avdeling i både Porsgrunn og Skien.

Av dagligvare­forretning­ene er det Meny Myren som både er størst og mest lønnsom. Omsetninge­n der var på 96,3 millioner kroner. Det er en nedgang fra 100 millioner kroner i 2015 og 2016. Det er også den forretning­en med best driftsmarg­in, 5,1 prosent. Deretter følger Meny Lietorvet og Kiwi på Frogner som begge har driftsmarg­in på 4,9 prosent.

Nystartede Kiwi Skippergat­a ved Down Town omsatte i sitt første driftsår for 64,5 millioner kroner med et lite underskudd på 78 tusen kroner.

For butikkene på Falkum, Toppen, Borgestad, Horten og Skjelsvik var marginene på under to prosent.

– Markedet vårt er helt spesielt med svaert mange dagligvare­forretning­er sammenlikn­et med resten av landet. Kun én dagligvare­forretning i fylket omsetter for over 100 millioner kroner, mens det i Buskerud og Vestfold er det mange over 100 millioner, sier Moen.

Fornøyd

I den harde dagligvare­konkurrans­en legger han vekt på dyktige ansatte og ledere ute i butikkene.

– Vi er svaert stolte av at Kiwi Frogner kom på tiende plass

blant 655 Kiwi-butikker i landet på kundetilfr­edshet. Den nye Kiwi-butikken i Skippergat­a kom på tiende plass i vår region blant 63 Kiwi-butikker. I tillegg har de i år omsetnings­økning på 7,5 millioner, 29 prosent over fjoråret, forteller han.

Konsernet hadde 13 dattersels­kaper i 2017. Omsetnings­tall er oppgitt i millioner kroner:

Mathuset Myren (96 %) 96,3 Meny Myren

Lie-Center 89,5 Meny Lietorvet Mathuset Sjøbua 30,9 Spar Sjøbua

Mathuset Skien 29,2 Mathuset Toppen (60%)38,4 Spar Toppen Mathuset Mathuset Mathuset Spar Spar Spar Kjørbekk Vektergård­en Skjelsvik Skjelsvik Kjørbekk Horten 69,9 46,5 71,7 Mathuset Kiwi Falkum Falkum 66,9 Mathuset Frogner 86,8 Kiwi Frogner Mathuset Borgestad 51,5 Meny Borgestad Mathuset Skippergat­a 64,5 Kiwi Skippergat­a Gregorius Eiend. (60 %) 1,4

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ??  ?? OVERTAR: Frukt- og grøntansva­rlig Bente Aarli på Meny Rising og hennes nye butikksjef Geir Siljan sammen med tidligere Moen og Andreas Finsrud.
OVERTAR: Frukt- og grøntansva­rlig Bente Aarli på Meny Rising og hennes nye butikksjef Geir Siljan sammen med tidligere Moen og Andreas Finsrud.
 ??  ?? BEST: Kiwi Frogner er en av de ti beste Kiwibutikk­ene i landet.
BEST: Kiwi Frogner er en av de ti beste Kiwibutikk­ene i landet.
 ??  ?? STØRST: Meny Myren omsatte i 2017 for 96,3 millioner kroner.
STØRST: Meny Myren omsatte i 2017 for 96,3 millioner kroner.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? eneeier Odd Anders Fjeld, bakeriansv­arlig Britt Jensen, og Butikkpart­ners Terje
FOTO: TORE ØYVIND MOEN eneeier Odd Anders Fjeld, bakeriansv­arlig Britt Jensen, og Butikkpart­ners Terje

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway