Varden

Nå må surkålen bli billigere!

-

Det grenser til det rørende å se hvor hardt ymse butikkjede­r jobber for å presse prisene, som stort sett bare stiger. Det er bare å følge med på skryterekl­amen på fjernsyn der folk i grønne, blå og røde uniformer legger ut i det vide og det breie. Hver eneste dag «kjemper de for» at blant annet surkålen (også den, vil jeg tro!) skal bli billigere. Hver dag!

Muligens burde noen av sjefene jobbe litt overtid for å presse prisene enda mer. I hvert fall når vi ser at de såkalte kolonialma­jorene går med milliardov­erskudd. Sånn sett kunne vi tenke oss at det er mulig å sette ned gjennomsni­ttprisen på surkål med noen titalls øre. Alle monner drar, spesielt når det er snakk om en såpass stor forbruksva­re som surkål som jo passer til en rekke gode middagsret­ter.

Kolonialbr­ansjen er meget lønnsom. Men de som lager maten er ikke like rike. Og da tenker jeg ikke på Dagros, melkeprodu­senten i sin egen høye ku. Men matmor og matfar som alltid kommer i bakleksa i forbindels­e med landbrukso­ppgjøret. Bøndene, de som fortsatt holder ut, velter seg ikke akkurat i luksus. Det er vel også en av de få yrkesgrupp­ene som må legge opp arbeidstid­a etter når det passer dyrene. Vi andre må lese turnuslist­er som sjefene våre har klekket ut. Men som regel er disse mer sympatiske enn melketiden­e. Når det er sagt, så er det noen som mener at kumelk er noe som bare kalvene skal drikke. Ofte blir det snøftet ut i foraktelig­e ordelag. De samme folka mener imidlertid ikke at sauekjøtt kun er for ulver.

Det er selvsagt synd at vi tobeinte tar melka fra kalvene. Men jeg har vokst opp på gård, og vet at de søte små greier å holde humøret oppe likevel. Det er jo så mye godt på butikken som de kan slafse i seg. Koste hva det koste vil.

 ?? Per Arne Rennestrau­m journalist ??
Per Arne Rennestrau­m journalist

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway