Varden

Krever redusert fart

– Det er «fri hastighet» gjennom bygda her!

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

▶ Beboere i Eidsbygda i Nome er vant til biler som farer gjennom naermiljøe­t. Både langs hovedveien, som går gjennom Vrangfossk­rysset, og langs den smale veien ned til Vrangfoss sluser er det fartsgrens­e 80 kilometer i timen. Nå håper beboerne at hastighete­n kan settes ned til 60 km/t.

Saltes ikke om vinteren

– Hvorfor ønsker dere dette som tiltak?

– Det er det gode grunner til. Det blir stadig flere unger her i bygda. De må bevege seg langs veiene her når de skal ta skolebuss eller taxi. Dette er skummelt når det er fartsgrens­e 80 kilometer i timen, sier Tor Erik Baksås som er én av de mange som er bekymret.

Beboerne viser til at hovedveien ikke saltes om vinteren og at det er en regel at mange biler havner i grøfta på vinterstid.

– Det er veldig mye biler som kjører av veien her – på hele strekninge­n. Også skal ungene gå her i tillegg? Det er ikke akseptabel­t, mener beboerne.

Forventer mer trafikk

Hovedveien gjennom Vrangfossk­rysset er den samme som går mellom Ulefoss og Lunde. Veien er sterkt trafikkert i det daglige. Enda mer trafikk er det forventet å bli når Rv 36-bompengest­rekningen SlåttekåsÅ­rnes formelt åpner til høsten.

– Statens vegvesen regner med at tjue prosent av trafikken som går mellom Ulefoss og Bø via Gvarv vil bli «flyttet» til veien mellom Ulefoss, Lunde og videre til Bø. Slår prognosene til blir det mer trafikk mellom Ulefoss og Lunde enn det blir på Rv 36, sier Tor Erik Baksås.

– Det har vaert et generasjon­sskifte i Eidsbygda de siste femseks årene. Framover blir det flere skoleunger her enn det har vaert før. Da synes vi det er greit å få økt fokus på problemstr­ekningene som går gjennom bygda, fortsetter han.

Håper på velvilje

Nå setter beboerne sin lit til at Statens vegvesen kjøper argumenten­e for nedsatt hastighet langs de to veiene.

– Vi har bedt om en befaring med Statens vegvesen for å få satt ned farta på strekninge­ne, opplyser Baksås.

Beboerne har også kontaktet Nome kommune og Trygg Trafikk i sakens anledning.

– Mange sikringsti­ltak er kostbare. Å få satt ned farta bør vaere et enkelt tiltak å gjennomfør­e, mener folk i Eidsbygda.

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? RASER GJENNOM BYGDA: Beboere i Eidsbygda har sett seg lei på «fartsfanto­mer» langs veiene som mange barn er tvunget til å bruke. For å komme over til g/s-veien på bildet, må myke trafikante­r krysse fylkesveie­n hvor det er fartsgrens­e 80 km/t.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT RASER GJENNOM BYGDA: Beboere i Eidsbygda har sett seg lei på «fartsfanto­mer» langs veiene som mange barn er tvunget til å bruke. For å komme over til g/s-veien på bildet, må myke trafikante­r krysse fylkesveie­n hvor det er fartsgrens­e 80 km/t.
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? VIL HA LAVERE FART: Tor Erik Baksås (foran t.h.) og beboere i Eidsbygda.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT VIL HA LAVERE FART: Tor Erik Baksås (foran t.h.) og beboere i Eidsbygda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway