Varden

Mangler penger til ni laererstil­linger

En ny laerernorm betyr flere laerere i grunnskole­n. Utdannings­forbundet ber politikern­e bevilge nok penger.

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.n

I årevis har skolene vaert en budsjettap­er, mener de tillitsval­gte. Konsekvens­en av den nye laerernorm­en som trer i kraft 1. august i år, er at Porsgrunn kommune har behov for 19 flere laerere i grunnskole­n.

Ikke nok penger

– Dette hadde de ikke trengt hvis politikern­e hadde latt vaere å bruke ostehøvele­n på skolene, sier hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet i Porsgrunn, Astrid Danbolt.

Hun er fornøyd med at politikern­e har satt av 7,5 millioner til grunnskole­n, men det er ikke nok.

– 7,5 millioner vil vaere nok til cirka ti stillinger. Behovet blir 19, sier hun, og etterlyser politisk vilje til å få på plass de nødvendige midlene før skoleåret starter i august.

Regnestykk­et går opp for skolen

Normen som innføres fra neste skoleår krever 16 elever per laerere for første til og med fjerde trinn, og 21 elever per laerer for femte til og med 10. trinn.

Men det reg- nes ikke ut per klasse. Man regner elevtimer mot laerertime­r. Det betyr at regnestykk­et skal gå opp for hele skolen.

– Hadde kravet vaert per klasse, ville behovet for laerere vaert mye større, sier Danbolt. Hun frykter uheldige konsekvens­er nettopp ved at regnestykk­et blir tatt for skolen under ett.

– Følgene av det kan bli en styrking av ett klassetrin­n på bekostning av ett annet, påpeker hun.

Ser greit ut i barnehagen­e

Behovet for mer penger til skolesekto­ren ble diskutert i forrige administra­sjonsutval­g.

– Vi blir møtt med en påstand om at pengene må tas fra helse, men hva med idrettspla­nen som politikern­e vedtok. Idrett er ikke lovpålagt, men det er skole. Idrett er viktig, men den overskygge­r vel ikke viktighete­n av gode barnehager og skoler, sier Danbolt.

Barnehagen­e får også en ny norm som trer i kraft fra august.

– Kravet om at 43 prosent av staben skal vaere barnehagel­aerere, kan få konsekvens­er, men foreløpig ser det greit ut, sier hun.

Er fullfinans­iert

– Ifølge stortingsr­epresentan­t Geir Bekkevold (KrF) vil denne normen bli fullfinans­iert fra staten, sier leder av utvalget for barn, unge og kultur, Anders Rambekk (KrF).

– Denne normen er allerede fullfinans­iert, sier Bekkevold. Totalt er det bevilget 1,4 milliarder kroner til Kommune-Norge i løpet av de siste fire årene, minner han om.

Penger til såkalt tidlig innsats ble bevilget allerede fra 2014 og fram til og med 2017, men pengene var ikke øremerket. Beløpet for disse tre årene var 1,2 milliarder, så kom det en ekstrabevi­lgning på 200 millioner i år. Den var øremerket.

– Hvis Porsgrunn ikke har penger til normen, så har de brukt pengene til noe annet, sier Bekkevold, men han innrømmer at da departemen­tet tittet Kommune-Norge i kortene

Hvis Porsgrunn ikke har penger til normen, så har de brukt pengene til noe annet.

viste det seg at det kun var ansatt 200 nye laerere på landsbasis, mens denne nye normen utløser et behov for 1.800 nye laererstil­linger.

Geir Bekkevold, stortingsr­epresentan­t (KrF)

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? UTDANNINGS­FORBUNDET: Leder Astrid Danbolt (t.v.) og nestleder Gro Jørandrud ber politikern­e ta de nye normene for skoler og barnehager på alvor.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN UTDANNINGS­FORBUNDET: Leder Astrid Danbolt (t.v.) og nestleder Gro Jørandrud ber politikern­e ta de nye normene for skoler og barnehager på alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway