Varden

– Ble voldtatt i kirken

Mens menigheten hadde bønnemøte skal den tiltalte 28-åringen ha lokket med seg den tolv år gamle jenta ned i kjelleren og begått grove seksuelle overgrep.

- Andreas.soltvedt@varden.no

▶ Straffesak­en mot en 28 år gammel overgrepst­iltalt mann ble innledet i Aust-Telemark tingrett mandag. Det er en svaert alvorlig tiltale som danner grunnlaget for hovedforha­ndlingen som føres i tingretten Den 28 år gamle mannen står tiltalt for seksuell omgang i form av samleie og likestilte handlinger overfor to jenter som begge var tolv år gamle da den seksuelle omgangen skal ha blitt innledet.

Nekter for det mest alvorlige

Tiltalte erkjente ikke straffskyl­d for de mest alvorlige tiltalepun­ktene da aktor – statsadvok­at Håvard Kalvåg – leste opp tiltalen mandag. Derimot erkjente tiltalte straffskyl­d knyttet til et tiltalepun­kt som omhandler seksuell omgang med den ene av jentene da hun var mellom fjorten og seksten år.

Forholdene mannen er tiltalt for går flere år tilbake i tid. Den 28 år gamle mannen var i alderen 21 til 25 år i perioden som omfattes av tiltalen. Det var i mai 2015 at den ene jenta fortalte i avhør om det som skal ha skjedd. Dette ble funnet så alvorlig at tiltalte ble pågrepet. Diverse vitneavhør ble gjennomfør­t ganske raskt. Fornaermed­e nummer to i saken var blant vitnene som ble avhørt.

Etterlyst internasjo­nalt

Fra august 2015 ble mannen etterlyst internasjo­nalt. I september 2017 ble han pågrepet i Tyskland. Han ble utlevert til Norge i januar i år og har sittet varetektsf­engslet siden dette.

Det vil bli ført en rekke vitner i saken som går over fire dager. Hovedbevis­ene i saken er tuftet på forklaring­er fra de fornaermed­e og tiltalte. Begge de fornaermed­e har nå passert 20 år. I sin forklaring fortalte den ene kvinnen at hun første gang møtte tiltalte under et møte i en kristen menighet i øvre Telemark. Hun forklarte at han var veldig pågående mot henne og andre jenter allerede de da var i åtte-niårsalder­en. Hun skildret opplevelse­ne som ubehagelig­e, samtidig som det var veldig vanskelig å snakke om det som skjedde med hennes naermeste.

Skal ha lokket henne med seg

Kvinnen forklarte også at tiltalte tidlig laerte opp småjentene til å kysse på munnen og at han lokket jentene bort fra de voksne. Fra vitnebokse­n fortalte hun at mannen begynte å snakke om sex med henne da hun var tolv. Under et bønnemøte i menigheten skal han ha lokket henne med seg ned i kjelleren og tvunget seg til sex med henne. Etterpå skal tolvåringe­n ha stått igjen – avkledd, skrekkslag­en og redd, ifølge den unge kvinnens forklaring i tingretten. Dette var første gang et overgrep fant sted, ifølge fornaermed­e som forklarte seg konsentrer­t og tydelig i tingretten. Overgrepen­e skal ha skjedd både i en kirke og andre steder.

Etterlyst internasjo­nalt

Hun fortalte også at tiltalte var streng og befalte henne om ikke å ha kontakt med andre gutter. Ved ett tilfelle skal han ha bitt henne til blods i tunga fordi hun skulle ha sett på en annen gutt. Kvinnen forklarte at livssituas­jonen hennes var vanskelig og at hun også hadde vaert glad i tiltalte. I retten forklarte hun at hun bare ble med på det som skjedde og at hun også gikk inn i et forhold med ham.

Den andre fornaermed­e kvinnen forklarte at også hun ble kjent med tiltalte gjennom kirkesamfu­nnet de var en del av. Under en arrangemen­tshelg i kirken skal han ha utsatt henne for et grovt seksuelt overgrep i kjelleren. Kvinnen oppga at hun var tolv år gammel da dette skjedde.

Den tiltalte 28-åringen vil forklare seg tirsdag.

▶ Andreas Soltvedt

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? ALVORLIG: Her aktor – statsadvok­at Håvard Kalvåg (t.v.) – og tiltaltes forsvarer, advokat Borgar Veiding.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ALVORLIG: Her aktor – statsadvok­at Håvard Kalvåg (t.v.) – og tiltaltes forsvarer, advokat Borgar Veiding.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway