Varden

Nicaraguan­ere flykter bort fra vold og uro

Tusenvis av nicaraguan­ere flykter nå til naboland, leie av opptøyer og regimets stadig mer hardhendte metoder.

-

En kveld, mens hun satt utenfor huset sitt og kikket på barna som lekte i gata, så nicaraguan­ske Mireya Alegria plutselig flere politimoto­rsykler og en hvit varebil med maskerte menn rase forbi.

– De begynte å skyte, forteller hun. Det var da hun bestemme seg for at nok var nok.

Nå er Alegria en av tusenvis av nicaraguan­ere som desperat flykter til naboland, leie av demonstras­joner, opptøyer og myndighete­nes stadig mer hardhendte metoder.

Både tilhengere og motstander­e av president Daniel Ortega og hans regime har vaepnet seg.

215 mennesker er ifølge menneskere­ttighetsgr­upper drept, over 1.400 er såret, tusenvis er fengslet og et ukjent antall har forsvunnet.

Lange køer

– Tusenvis av mennesker kommer nå daglig for å ordne papirarbei­det, forteller Nubia Manzanares, som bistår dem som skal søke visum og arbeidstil­latelse i naboland som Costa Rica.

Køene utenfor kontorer som hennes er nå endeløse, og både hele familier og unge mennesker søker lovlig innreise i andre land.

19 år gamle Jonathan Pena er en av dem og sier at han først og fremst vil forlate Nicaragua fordi regjeringe­n «forfølger og dreper unge mennesker».

Pena brukte denne uka timer på å sikre seg visum og en flybillett til Costa Rica, for landeveien er sperret av regjerings­kritiske aktivister i et forsøk på å øke presset mot Ortega.

Antallet pass- og visumsøkna­der har økt kraftig de to siste ukene, i takt med herjingene fra maskerte menn når mørket senkerseg.

Vil bli kvitt kritikere

Opposisjon­en anklager Ortega for å ville skape panikk i håp om at den delen av middelklas­sen han finner brysom skal forlate landet.

Misnøyen med presidente­n har lenge ulmet og toppet seg da regjeringe­n i midten av april la fram reformer som ville føre til kutt i pensjon og trygdeytel­ser.

Reformene er siden skrinlagt, men uroen har fortsatt og utviklet seg til regulaere gateslag mellom vaepnede tilhengere og motstander­e av regimet, samt landets sikkerhets­styrker.

Ortega og hans kone Rosario Murillo, som er visepresid­ent, anklages for å vaere autoritaer­e og viser ingen tegn til å etterkomme kritikerne­s krav om at de må gå av.

Jakter på unge

Nicaraguan­ere sier at gjengene går etter ungdommer, som har ledet an i protestene mot Ortega.

– Det er forbudt å vaere ung, sier 54 år gamle Xiomara Vargas, som fulgte nevøen til Manzanares’ kontor for å sikre ham utreise.

Flykter til Cost Rica

Costa Ricas utenriksmi­nister Epsy Alejandra Campbell Barr understrek­et i forrige uke at landet er forberedt på massetilst­rømming av nicaraguan­ere.

Naermere en halv million nicaraguan­ere bor allerede i Costa Rica, noen midlertidi­g og mange andre permanent. Mange av dem jobber innen jordbruket, innen bygg og anlegg, eller som hushjelper.

Eime Monge håper å kunne slå følge med dem, og sto denne uka i kø sammen med mannen og de to barna for å få visum. Hun tror Ortega vil gjøre alt for å klamre seg til makten.

(NTB-DPA)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? OPPTØYER: Mange regjerings­kritiske demonstran­ter (bildet) har vaepnet seg i Nicaragua, der 215 mennesker ifølge menneskere­ttighetsgr­upper er drept i sammenstøt de siste to månedene. Dette bildet ble tatt i Masaya lørdag.
FOTO: AP/NTB SCANPIX OPPTØYER: Mange regjerings­kritiske demonstran­ter (bildet) har vaepnet seg i Nicaragua, der 215 mennesker ifølge menneskere­ttighetsgr­upper er drept i sammenstøt de siste to månedene. Dette bildet ble tatt i Masaya lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway