Varden

2.300 barnehager mangler nok ansatte

Nesten halvparten av norske barnehager mangler nok bemanning. Om en drøy måned innføres nye krav om hvor mange voksne det skal vaere per barn.

-

De store byene og de største private barnehagek­jedene ligger dårligst an, viser en gjennomgan­g av situasjone­n gjort av Utdannings­direktorat­et basert på tall hentet inn rett før årsskiftet (15.12 2017).

Det er i overkant av 5.200 ordinaere private og kommunale barnehager i Norge.

– I gang

– Det er sannsynlig at mange barnehager er i god gang med å rekruttere nye ansatte, men det er samtidig vanskelig for oss å spekulere på om tallene har endret seg det siste halvåret, sier Irene Hilleren, avdelingsd­irektør i Utdannings­direktorat­et.

Stortinget har bestemt at det skal vaere maksimalt tre barn under 3 år per voksen og maksimalt seks barn over 3 år per voksen. Kravene innføres 1. august, og barnehagen­e har fått ett år på å innfri kravet. Samtidig innføres også en skjerpet pedagognor­m som regulerer hvor mange pedagogfag­lige ansatte det skal vaere per barn. og bemannings­normen i alle våre barnehager når fristen går ut. Helt spesielle grunner kan gi unntak, men da må de søke dispensasj­on, sier Arild Osen, administre­rende direktør iPBL.

Liten er bra

Gjennomgan­gen viser at de små kommunene har i gjennomsni­tt faerre barn per ansatt enn de større kommunene, men det er stor variasjon innen gruppen. Det viser seg også at de små barnehagen­e har gjennomgåe­nde bedre bemanning enn de store.

Blant de store byene mangler det nok voksne i både private og kommunale barnehager i Drammen, Sandnes, Kristiansa­nd, Trondheim, Tromsø, Bergen og Fredriksta­d. I Oslo er det de private barnehagen­e som ikke oppfyller.

(NTB)

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? FOR FÅ ANSATTE: Stortinget har bestemt at det skal vaere maksimalt tre barn under 3 år per voksen og maksimalt seks barn over 3 år per voksen. Kravene innføres 1. august, og barnehagen­e har ett år på seg. Per i dag mangler nesten halvparten av...
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX FOR FÅ ANSATTE: Stortinget har bestemt at det skal vaere maksimalt tre barn under 3 år per voksen og maksimalt seks barn over 3 år per voksen. Kravene innføres 1. august, og barnehagen­e har ett år på seg. Per i dag mangler nesten halvparten av...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway