Varden

Kongens svoger begynte soning i Spania

-

Den spanske kongens svoger, Iñaki Urdangarin, har begynt soningen av en dom på fem år og ti måneder for økonomisk svindel.

Urdangarin, som er gift med prinsesse Cristina, søster av kong Felipe, tapte i forrige uke ankesaken i spansk høyesteret­t, og mandag begynte han soningen i et fengsel i Brieva, 100 kilometer nord for Madrid.

Saken har vaert svaert belastende og pinlig for kongefamil­ien, og Felipe har utelukket ekteparet fra alle offisielle markeringe­r siden skandalen ble kjent. Han har også fratatt paret titlene som hertug og hertuginne av Palma.

Den 50 år gamle Urdangarin, som har spilt på det spanske OL-laget i håndball, er funnet skyldig i å ha stukket unna millioner av euro fra veldedige organisasj­oner som han ledet på øya Mallorca i årene 2004 til 2006.

Svindelen ble kjent i 2010 og utløste raseri og protester i en tid da den jevne spanjol merket følgene av den ødeleggend­e økonomiske krisen.

Urdangarin ble symbolet på den spanske elitens angivelige korrupsjon­spregede liv, og skandalen forsuret de siste årene av kong Juan Carlos’ regenttid. Han abdiserte i 2014 etter 39 år på tronen, i håp om at sønnen Felipe ville gi monarkiet et løft.Urdangarin ble kjent skyldig i en lavere rettsinsta­ns i februar 2017, der han fikk seks års fengsel. I høyesteret­t ble dommen gjort to måneder kortere.

Opinionen i Spania fulgte fascinert med da prinsesse Cristina i 2016 måtte forklare seg i retten om sin kjennskap til ektemannen­s svindel.

Prinsessen ble ilagt en bot på nesten 140.000 euro.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway