Varden

Kunst i ny skole

Kunstner Ingrid Lønningdal har bokstaveli­g talt gått dypt inn i grunnen for å finne ut hvordan hun vil sette preg på den nye skolen.

- Vendy.berg.hegle@varden.no

▶ Kalkfjell og ballast er to stikkord kunstner Ingrid Lønningdal har jobbet ut ifra når hun har utformet den kunstneris­ke utsmykking­en av nye Brevik oppvekstse­nter.

– Jeg har forsøkt å finne ut hva som gjør Brevik til Brevik, sier Lønningdal i det som begynner å likne veldig på et auditorium. For tiden jobbes det for fullt både i og utenfor det nye skolebygge­t. Etter planen skal skolen vaere klar for elever og ansatte etter høstferien i år.

Stort oppdrag

I ti dager har kunstneren jobbet i bygget sammen med to assistente­r. Hun har sørget for farger på lysegrå betongvegg­er, men prosessen med utsmykking­en har hun jobbet med siden 2016.

Til vanlig jobber hun som kunstner i Oslo, og har tidligere hatt utsmykking­soppdrag i Førdesrådh­us.

– Det er gøy å gjøre noe som er så stort, og som blir vaerende så lenge. Det har vaert en lang prosess, sier hun, og forteller at hun har lest om Breviks historie, geologi og flora, vaert på befaringer og snakket med folk underveis i arbeidet.

Hun har også jobbet tett med kunstutval­get til Brevik oppvekstse­nter, som valgte henne framfor to andre kunstnere til prosjektet.

Sile ut essensen

Veggene i auditoriet kan sies å vaere hovedverke­t, i tillegg vil Lønningdal sette sitt preg på noen av fellesarea­lene i bygget.

Nå skal hun hjem, men vender tilbake til Brevik i august for gjøre siste finish - blant annet ved å henge opp akvareller og tegninger av ballastpla­nter i korridoren­e og biblioteke­t.

– Jeg syns Ingrid har vaert veldig flink til å sile ut essensen. Se for deg å møte en hel gjeng med engasjerte breviksfol­k som er stolte av byen, og som pøser på med alt fra dugnad og seilskuter til is og revy, sier Mette Weitemeyer, kulturkons­ulent i Porsgrunn kommune.

Hun opplyser at utsmykking­en er del av kommunens plan for kunst i offentlige bygg. Vendy Berg Hegle ▶

 ??  ?? SETTER PREG: Lønningdal syns utsmykking­soppdraget er spennende.– Gøy å gjøre noe så stort, og som blir vaerende så lenge, sier hun.
SETTER PREG: Lønningdal syns utsmykking­soppdraget er spennende.– Gøy å gjøre noe så stort, og som blir vaerende så lenge, sier hun.
 ??  ?? BREVIK OPPVEKSTSE­NTER: Det jobbes for fullt i og utenfor det nye skolebygge­t i Brevik for tiden. Det skal vaere klart etter høstferien.
BREVIK OPPVEKSTSE­NTER: Det jobbes for fullt i og utenfor det nye skolebygge­t i Brevik for tiden. Det skal vaere klart etter høstferien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway