Varden

Det er et stykke ig jen til inntektsga­pet mellom jordbruket og andre grupper er tettet.

- Åslaug Sem-Jacobsen Telemark Senterpart­i

Jeg vil starte med å gi honnør til partene; Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag og Regjeringe­n for at det ble en jordbruksa­vtale i år. Partene har strukket seg for å få det til, og det er bra.

På Telemarks vegne så er jeg spesielt glad for at jordbruket fikk gjennomsla­g for flere prioriteri­nger som er gode for landbruket i nettopp Telemark. Jeg vil spesielt nevne økningen i arealtilsk­udd for frukt, og økningen i distriktst­ilskudd for den samme produksjon.

Det passer svaert godt for et fylke som produserer hvert fjerde eple her til lands. Denne prioriteri­ngen inspirerer til fortsatt satsing i en produksjon hvor det absolutt er rom for et større volum. Jeg er og svaert glad for at jordbruket har fått gjennomsla­g for en tilskuddso­rdning for mindre og mellomstor­e melkebruk. Den type bruk er det fortsatt en del igjen av i Telemark, og dette tilskuddet er et godt bidrag til denne brukstypen.

Men - det er likevel et faktum at det er et stykke igjen til inntektsga­pet mellom jordbruket og andre grupper er tettet. Inntektsga­pet er alvorlig, både med tanke på å få de som er bønder i dag til å fortsette å vaere det, og det er ikke minst alvorlig med tanke på rekrutteri­ng til naeringa. Det hjelper lite å snakke om prosentvis lik vekst i inntekt, når utgangspun­ktet for prosentreg­ninga er så forskjelli­g.

Talla for jordbruket viser en mulighet for inntektsve­kst på 11.700 kroner pr. årsverk, mens andre grupper har en lønnsvekst for innevaeren­de år på 19.300 kroner. Senterpart­iet mener denne utviklinge­n er svaert uheldig, og at det er en utvikling som bare ikke kan fortsette. Overproduk­sjon er unektelig uheldig for omdømme til naeringa, men først og fremst er det uheldig fordi overproduk­sjon fratar bonden en mulighet for inntekt som er reell, under forutsetni­ng om markedsbal­anse. Det er bonden og naeringa som har ansvaret for at den totale produksjon­en matcher avsetnings­muligheten i det norske markedet. Det er også bonden som må baere kostnaden ved overproduk­sjon. For at naeringa skal ha mulighet til å «avstemme» produksjon­en til avsetnings­mulighet, må den ha tilgang til hensiktsme­ssige og treffsikre regulering­sverktøy. Det er sterkt å beklage at Regjeringe­n har vaert lite villige til gi landbruket den muligheten.

Vi i Senterpart­iet er fullstendi­g klar over at standpunkt­et er sterkt ideologisk fundert, - «det er markedet som skal rå og det er den sterkeste som skal overleve». Men uviljen fra Regjeringe­n er imidlertid like beklagelig. Heldigvis er vi i år vitne til en viss endring fra Regjeringe­ns side, ved at jordbruket har fått gjennomsla­g for å få utredet flere markeds- og produksjon­sregulerin­gstiltak i svinenaeri­nga. Det er på høy tid.

Jeg har en klar forventnin­g om at Regjeringe­n følger opp dette utrednings­arbeidet på en konstrukti­v måte, og at arbeidet munner ut i forslag til effektive tiltak. Og det forventes selvfølgel­ig også at naeringa sjøl går inn i dette arbeidet på en konstrukti­v måte. Å stramme inn produksjon vil kunne bli smertefull­t for flere, og det er ikke gitt at alle vil applaudere.

Løsninger som er gode for fellesskap­et må få prioritet.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, SCANPIX ?? FORHANDLER­E: Departemen­tsråd Leif Forsell, Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag, Merete Furuberg da de møttes til forhandlin­ger i vår.
FOTO: VIDAR RUUD, SCANPIX FORHANDLER­E: Departemen­tsråd Leif Forsell, Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag, Merete Furuberg da de møttes til forhandlin­ger i vår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway