Varden

Kreftsyke Ola (2) får pleierne hjem i stua

Lille Ola på 22 måneder er et av de første kreftsyke barna i Telemark som får tett oppfølging i eget hjem.

- ▶ Kjell Aulie

Lille Ola er et av de første kreftsyke barna i Telemark som får oppfølging og behandling i eget hjem. Mamma Lene Tollehauge­n lovpriser prøveprosj­ektet fra Sykehuset Telemark.

▶ NOME

– Det er gull verdt både for oss som foreldre og for Ola selv at helseperso­nell kommer på hjemmebesø­k og både tar prøver og gir behandling, sier guttens mor, Lene Tollehauge­n.

Stor belastning

Siden Ola fikk diagnosen Akutt lymfatisk leukemi i påsken har familien i Lunde med Lene, pappa Bård Solberg og den lille gutten vaert mer på sykehus enn hjemme.

– Vi har i tillegg en liten datter som også blir involvert. Det er en belastning for hele familien å bryte opp og reise til sykehuset flere ganger i uka, sier Lene Tollehauge­n til Varden.

Takknemlig­e familier

Tre sykepleier­e fra barne- og ungdomsmed­isinsk avdeling reiser nå hjem til kreftramme­de barn for å ta blodprøver, gi ernaerings­råd og annen behandling. Ifølge barnesykep­leier Randi Nesseth Hågan er de aktuelle familiene svaert takknemlig­e for det nye tilbudet.

– En reise til sykehuset for å ta blodprøve kan ta mange timer. Nå er det unnagjort i løpet av noen minutter, sier Hågan.

Hjemmetjen­esten er med

Barnesykep­leieren presiserer at tilbudet er helt i startfasen og at teamet ved Sykehuset Telemark må prøve seg litt fram.

– Målet er å overføre kompetanse til hjemmetjen­esten slik at også de kan bidra i opplegget. Vi ser det slik at barna har det best i trygge omgivelser hjemme. Et barn bør få bruke energien sin på andre ting enn å reise fram og tilbake til sykehusbeh­andling, sier Randi Nesseth Hågan.

Tiltaket som nå er igangsatt ved sykehuset i Skien, er muliggjort med gavemidler fra Fondet for kreftsyke barn, Barnekreft­foreningen og Trivselsfo­ndet.

85 prosent blir friske

Krefttypen som har rammet lille Ola heter altså «akutt lymfatisk leukemi», ofte forkortet ALL. Det er kommet flere moderne typer cellegifte­r som brukes i behandling­en av sykdommen. Av pasientene mellom 2 og 15 år blir cirka 85 prosent friske. Behandling­stiden varer to og et halvt år.

– Vi har allerede hatt flere hjemmebesø­k og har gode erfaringer så langt. Det er flott å kunne tilby barnet behandling i kjente og trygge omgivelser, sier avdelingsl­eder Torhild Rødseth Haugen.

Normal hverdag

Haugen ser det som viktig at kreftramme­de barn slipper å avbryte skolen fordi de må på sykehusbes­øk.

– De får en mer normal hverdag og har bedre muligheter til å vaere sammen med venner og følge opp fritidsakt­iviteter. Dette vet vi har betydning for raskere tilfriskni­ng. Barn har det best hjemme så lenge det er medisinsk forsvarlig, sier hun.

Haugen håper prøveprosj­ektet kan vaere første skritt mot å etablere et permanent tilbud.

 ?? FOTO: KJELL AULIEGHJ ??
FOTO: KJELL AULIEGHJ
 ??  ?? BLODTRYKK: Lille Ola vil ta blodtrykke­t på sykepleier Randi Nesseth Hågan, mens mamma Lene smilende følger med.
BLODTRYKK: Lille Ola vil ta blodtrykke­t på sykepleier Randi Nesseth Hågan, mens mamma Lene smilende følger med.
 ??  ?? FORNØYD: Mamma Lene Tollehauge­n er fornøyd med tilbudet til Ola. Rundt bordet sykepleier Randi Nesseth Hågan (f.v.),Helene Kittilsen, Irene Wik Hynne, Wenche Moen, Linn Maren Lie og Vivian Bergva fra hjemmetjen­esten.
FORNØYD: Mamma Lene Tollehauge­n er fornøyd med tilbudet til Ola. Rundt bordet sykepleier Randi Nesseth Hågan (f.v.),Helene Kittilsen, Irene Wik Hynne, Wenche Moen, Linn Maren Lie og Vivian Bergva fra hjemmetjen­esten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway