Varden

Nå er baera aller best

Jordbaeren­e er på sitt beste nå. Midt i juli kan sesongen allerede vaere over.

- Morten.lie-hagen@varden.no

▶ Årets jordbaerse­song er preget av en sjeldent varm maimåned. Derfor er baera på sitt beste akkurat nå. Midt i juli er det hele kanskje over for i år!

– Baera er best denne uka og den neste, deretter går kvaliteten nedover. Jordbaerse­songen er sånn «null-topp-null». Men fordi det er veldig mye baer på markedet akkurat nå, har vi satt ned prisen til 29 kroner kurven. Andre år har prisen ligget mellom 35 og 40 kroner per kurv, sier Petter Borgestad, bonde på Borgesstad gård.

Han pleier å få rundt 90 tonn på jordene sine, men i år blir resultatet en god del svakere: Den sterke varmen i mai stresset jordbaerka­rtene, saerlig de som vokste i tunnel under svart plast. Med 30–35 grader i lufta burde han egentlig ha vannet hver dag, men det var ikke mulig å få til!

Borgestadg­ården har 100 dekar jordbaerpl­anter, men bare 75 dekar produserer baer hvert år. De siste 25 dekarene er nyplantede, og vil ikke gi baer før neste år.

Vekselbruk

Etter fire års jordbaerdy­rking på et jordstykke, blir det dyrket korn på jordene. Slikt vekselbruk gir sunne og friske jorder.

Petter Borgestad er den største jordbaerdy­rkeren i Telemark. Kundene er de store butikkene innen Norgesgrup­pen, Meny, Kiwi, Spar og Joker.

I tillegg har Borgestadb­onden eget utsalg på gården, og fra neste uke er de i gang med utesalg på Brotorvet og på torvet i Kragerø. Nå skal baera ut før de blir for gamle!

Mange kunder kjøper flere kasser. De skal fryse baera, så de kan brukes til å lage syltetøy eller smoothie utover høsten

Bra lønn

På Borgestad gård mellom Skien og Porsgrunn er et 40-talls litauere og polakker i full gang i jordbaeråk­eren i disse dager. Der jobber de fra klokka 05 om morgenen. Klokka 10 er arbeidsdag­en allerede over. Ca. 1500 kurver er plukket. Det gir plukkerne en timelønn på rundt 200 kroner i snitt, mer for de raskeste i åkeren.

Det er få innfødte nordmenn å se. De vil kanskje heller ha ferie eller en mer spennende feriejobb?

Setter ned prisen

Baerplukke­rne er gjerne gamle kjente. De trives med jobben, for ellers ville de vel ikke komme tilbake år etter år. For arbeidsfol­k og studenter fra Polen eller Litauen er en timelønn på 200 kroner for meget bra å regne. Jordbaerpl­ukkere får betalt 340 kroner per kasse de leverer.

For noen år siden klarte en student med spesielt sterk rygg og flittige fingre å tjene 30.000 kroner på en måned. Hun var sågar født i Norge! ▶ Morten Lie-Hagen

 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ?? MYE GODT: Arbeidsdag­en er kort, men hektisk. Petter Borgestad har kassevis med duggfriske jordbaer å selge.
FOTO: MORTEN LIE-HAGEN MYE GODT: Arbeidsdag­en er kort, men hektisk. Petter Borgestad har kassevis med duggfriske jordbaer å selge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway