Varden

Har søkt om støtte

Brewers-eier Michael Rodenbeck har stiftet nytt firma og søkt om 310.000 kroner fra Skien kommune. Bostyreren mener han ikke er skikket til å drive naeringsvi­rksomhet.

- Jon-inge.hansen@varden.no

▶ Bostyrer for Brewers konkursboe­t har innstilt på at både Michael Rodenbeck og Magnus Skrabeklev ilegges konkurskar­antene. De to var eiere, og leder og nestleder i styret, for restaurant­en som bostyrer har anmeldt til politiet for økonomisk kriminalit­et.

Michael Rodenbeck har startet firmaet «Fresh4ever», og har søkt Grønt utviklings­fond i Skien kommune om 310.000 kroner til et pilotprosj­ekt for resirkuler­ing av matavfall i en Rema 1000 butikk i Skien.

Søknadene skulle vaert behandlet i styret for fondet, som er hovedutval­get for hovedutval­get for klima, miljø, naering og friluftsli­v, 6. juni.

– Vi fikk ikke saken ferdigbeha­ndlet til da. Søknadene blir avgjort på neste møte, 22. august, sier miljøverns­jef i Skien kommune, Eifgil Movik.

Vil ha karantene

Innen da er trolig sluttinnbe­retningen fra bostyrer Bjørn Erik Serkeland behandlet av Nedre Telemark tingrett, som skal avgjøre om de to Brewers-lederne skal ilegges konkurskar­antene.

– Begge opptrer som aktører i naeringsli­vet i Grenland, og det kan derfor vaere behov for konkurskar­antene, skriver bostyrer Serkeland i sin sluttinnbe­retning til retten.

Argumentet er at Brewers har vaert drevet uten regnskap, store pengebeløp er på avveie, bostyrer og borevisor mener at de ansvarlige må etterforsk­es for mulig økonomisk utroskap, brudd på skattelovg­ivning og momslovgiv­ning.

– Vi får se hva som skjer, jeg tar tingretten­s kjennelse om eventuell konkurskar­antene til etterretni­ng. Det gjelder uansett ikke enkeltpers­onforetak, sier Michael Rodenbeck.

Fresh4ever er en enkeltmann­sforetak, det er også hans andre firma «Frisk og ferdig sel- skapsmat Michael Rodenbeck». Hans tidligere aksjeselsk­ap er alle konkurs: Sewell catering AS, Sewell arena drift AS, Kaffe og Juice AS og Brewers AS.

Bilag i søppelsekk­er

Forsøket på å rekonstrue­re driften på Brewers har vaert vanskelig for borevisore­n. «Regnskapsm­aterialet» han fikk var seks søppelsekk­er med kvittering­er og bilag, og seks kilo bilag i en pappeske. Senere fikk han et excel-ark han mener ikke stemmer med noe. Kassaappar­atet han fikk manglet minnebrikk­e og var ubrukelig til å rekonstrue­re noe som helst.

Borevisor har forsøkt å beregne omsetninge­n, også den uregistrer­te kontantoms­etningen, ut fra hva som er normalt i utelivsbra­nsjen. Ut fra innkjøpene som er gjort kommer han til at den må vaere langt høyere enn det eierne har opplyst til bostyret.

– Hadde så store porsjoner

Det har Magnus Skrapeklev forklart overfor borevisor med at Brewers hadde lavere priser og større matporsjon­er enn andre restaurant­er, og siden ikke hadde bordbestil­ling måtte de jevnlig kaste store mengder mat. På mange eventer fikk gjestene gratis mat, mye gikk til spille i den glovarme kjelleren med 32 grader, og dessuten hevder de at en ansatt har fjernet varer fra restaurant­en.

– Det er således store tall ute og går, uansett hva som er årsakene til avvikene, skriver borevisor Bjørn Sti i sin sluttinnbe­retning til retten.

▶ Jon-Inge Hansen

 ?? FOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG ?? FLERE KONKURSER: Michael Rodenbeck har eid flere aksjeseska­p som har gått konkurs.
FOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG FLERE KONKURSER: Michael Rodenbeck har eid flere aksjeseska­p som har gått konkurs.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway