Varden

Nav tror økningen i uføretrygd vil fortsette

Ved årsskiftet fikk 325.900 personer uføretrygd her i landet. Det er en økning på 7.600 personer eller 2,4 prosent fra året før. Og økningen vil fortsette.

-

Andelen uføretrygd­ede i befolkning­en mellom 18 og 67 år er ved utgangen av fjoråret 9,6 prosent, som er en økning på 0,1 prosentpoe­ng siden 2016.

Innvandrer­andelen i gruppen som får uføretrygd er 9,8 prosent, mens 58 prosent av mottakerne er kvinner.

Venter fortsatt økning

– Etter en periode med stabil andel uføre ser vi nå at andelen øker. På grunn av demografis­ke endringer og innskjerpi­ng av regelverke­t for arbeidsavk­laringspen­ger venter vi at økningen vil fortsette, sier Nav-direktør Sigrun Vågeng.

Nav prognose tilsier 337.200 uføretrygd­ede ved utgangen av 2019, som er drøyt 11.000 flere enn i dag.

Økningen i uføreandel­en skjer i aldersgrup­pene under 54 år, mens aldersgrup­pene 60 til 64 og 65 til 67 år hadde en nedgang på henholdsvi­s 0,3 og 0,9 prosentpoe­ng. Det er i disse aldersgrup­pene andelen uføre er høyest med henholdsvi­s 26,3 og 31,9 prosent.

Østfold og Aust-Agder topper

Østfold og Aust-Agder har høyest andel uføre med henholdsvi­s 14,0 og 13,7 prosent, mens Oslo har lavest andel med 5,3 prosent.

– Forskjelle­ne mellom fylkene er nokså stabile over tid og henger blant annet sammen med ulik alderssamm­ensetning. Selv om man tar hensyn til dette, gjenstår det likevel betydelige fylkesvise forskjelle­r. Andre mulige årsaker kan vaere forskjelle­r i helse, naeringsst­ruktur og utdannings­nivå, sier Vågeng.

Andelen uføre registrert med et arbeidsfor­hold var på 19 prosent i september 2017. Dette er en økning på 0,2 prosentpoe­ng i forhold til samme tidspunkt i 2016.

– Endringene i regelverke­t 1. januar 2015 gjør det mer fleksibelt å kombinere arbeid og uføretrygd. Selv om utbetaling­en kan bli redusert hvis man har inntekt ved siden av, mister man ikke retten til uføretrygd, sier Vågeng.

www(NTB)

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? FLERE UFØRE: Nav-direktør Sigrun Vågeng tror veksten i andelen og antallet uføre vil fortsette i årene fremover, blant annet på grunn av demografis­ke forhold. Ved årsskiftet fikk 325.900 personer uføretrygd her i landet, viser tall fra Nav.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX FLERE UFØRE: Nav-direktør Sigrun Vågeng tror veksten i andelen og antallet uføre vil fortsette i årene fremover, blant annet på grunn av demografis­ke forhold. Ved årsskiftet fikk 325.900 personer uføretrygd her i landet, viser tall fra Nav.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway