Varden

Arbeiderpa­rtiet best i stup

- Trond Andersen Skien

Dersom det ble avviklet en partimessi­g stupekonku­rranse, ville Arbeiderpa­rtiet ta en suveren seier. Den første på aldri så lang tid.

Vi må 70 år bakover i historien, til 1940-tallet, for å finne noe som ligner Arbeiderpa­rtiets svalestup. Det var da Norges Kommunisti­ske Parti drattet ned fra en jevnbyrdig posisjon med Ap rett etter krigen, til en minibevege­lse som aldri klarte å reise seg igjen. Arbeiderpa­rtiets tilbakegan­g nå ligner dessverre.

Fra en temmelig suveren stilling høyt oppe på trettitall­et, snuser man etter siste tilbakesla­g nederst på tyvetallet. Besynderli­g nok etterlyser ledelsen en forklaring. Selv om svaret for en hver noenlunde politisk interesser­t ligger i dagen:

Retretten skyldes ledelsens utrolig tafatte håndtering av Metoo-skandalen som rammet Ap hardere enn noen annen politisk konstellas­jon. Nestleder, kommende statsminis­terkandida­t etc., Trond Giske, forspilte sitt gode navn og rykte så ettertrykk­elig at det aldri burde bli tale om å gjeninnset­te ham i noen som helst posisjon i partiet. Før Ap-ledelsen erkjenner dette enkle faktum, kommer partiet til å fortsette sin iøynefalle­nde stupoppvis­ning.

Synd, fordi partiet har i høyeste grad fremdeles sin berettigel­se. I mangt og meget kan det tjene som nødvendig korrektiv til politiske foreteelse­r. Men det fordrer at partiets fremste menn og kvinner snakker med overbevisn­ing og troverdigh­et på samtlige områder, ikke minst innenfor temaet som er blitt noe av det aller viktigste i dag, kjønnsdisk­riminering av kvinner.

Mange venter at den forutsetni­ngen må innfris på en overbevise­nde måte, før Ap-pila kan begynne å peke oppover igjen.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? SVAKE MÅLINGER: Partileder Jonas Gahr Støre har lite å juble for når det gjelder meningsmål­inger for tiden.
FOTO: SCANPIX SVAKE MÅLINGER: Partileder Jonas Gahr Støre har lite å juble for når det gjelder meningsmål­inger for tiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway