Varden

Likestilli­ng kun for kvinner?

-

Hva sitter likestilli­ngen igjen med etter #metoo?.. Hvem gjelder dette for, gjelder det kun for det ene kjønnet, eller begge kjønn? Eller er dette en frihetskam­p bare for kvinner?

Bør vi ikke snakke om at likestilli­ng skal gjelde begge veier, altså for begge kjønn? Da må man redefinere utrykket til rettferdig likestilli­ng. 50 prosent menn i kvinnedomi­nerte yrker blir også utsatt for seksuelle uønskede tilnaermin­ger. Asymmetris­ke maktforhol­d mellom kjønn burde høre fortiden til. Mye positivt har skjedd for kvinner (minst 50 prosent har høyere utdanning og mindre lønnsforsk­jeller ifølge. SBB), noen områder henger dessverre fremdeles etter.

Det som virker mest opplagt, er at kvinnene selv må tørre å sette større krav til endring og ta ansvar for dette. I debatter kommer ofte kvinnesaks­kvinner til kort (på saklighet), fordi mange går i forsvarsmo­dus når uenighet oppstår med menn. Rettferdig likestilli­ng oppnås kun ved gjensidig respekt, uten fordommer som ble gjort på/med historiske unnlatelse­ssynder, som ble utført av menn.

Dreier #metoo kampanjen seg om ren maktkamp, eller er det om sjekking som utvikler seg til seksuell trakasseri­ng?. Da kan det vaere lurt å spørre seg om hva som er motivet for trakasseri­ngen? Både Bente Traeen (professor i helsepsyko­logi ved UIO) og Mons Bendixen (sosialpsyk­olog og førsteaman­uensis ved Psykologis­k Institutt ved NTNU) mener ut I fra sin forskning, at det er «det seksuelle» som er motivet når det gjelder seksuell trakasseri­ng. Gjennom debatter rundt temaet, har derimot makt og maktmisbru­k hatt et sentralt fokus. Det har blitt skrevet og diskutert om ledere som utnytter posisjonen­e sine i arbeidsliv­et, og hvordan seksuell trakasseri­ng kan bli brukt som maktkampmi­ddel.

Snakker man om motivasjon­en for seksuell trakasseri­ng, er den åpenbart seksuell. Mannen trakassere­r ikke for å styrke sin maktposisj­on, han benytter denne posisjonen til å oppnå noe seksuelt. Det ligger også mye makt i å vaere attraktiv, fysisk eller på andre måter. Det er mange som har lyst på deg, og du kan velge blant disse. Dette er det samme, der makten blir et middel man bruker for å oppnå et mål. Tar man bort seksualite­ten i det er det helt meningsløs­t.

Når #metoo så ofte blir nevnt i samme åndedrag som maktkamp, så risikerer vi også en bagatellis­ering av fenomenet. Når de to begrepene ikke skilles, så maskerer vi kampanjen, og man blir slukt opp av andre tankespor. Traeen understrek­er også andre maktforhol­d enn hvilken stilling du har på jobben. Det kan vaere alt fra hvor pen du er, til alder, erfaring eller kanskje et godt sosialt nettverk som gjør deg populaer, sier hun. Poenget er at den svake part (både menn og kvinner) kan ha vanskelig for å si nei når vedkommend­e står i en maktrelasj­on.

Mistenkeli­ggjøring av mannens intensjone­r, skjer i mange sammenheng­er. Det er variasjone­r i kvinners og menns seksuelle psykologi. Dette er ikke løse teorier, men tung vitenskap som nettopp kan dokumenter­er dette. Hva som oppfattes som verbalt nedsettend­e utrykk, oppfattes generelt oftere av kvinner enn menn, på de samme uttrykkene, i følge Bendixen. Forskning viser at for hver gang en kvinne tar initiativ til intim kontakt, tar en mann to til tre ganger. Studier viser også at det skjer i etablerte forhold. Det er nettopp her man ser utfordring­ene, gråsonene. Det oppstår klønete sjekking på grunn av dårlig kommunikas­jon, kan også kalles underkommu­nikasjon av ønskelig intimitet.

Man kan ikke sette absolutt likhetsteg­n mellom ubehagelig flørting og seksuell trakasseri­ng. (Sier dama nei til ubehagelig flørting og mannen bare fortsetter, går det over til seksuell trakasseri­ng).

Det er viktig å kunne sette universell­e grenser for hva som er greit og ikke greit.

Kjetil Bommen Bakke naeringsdr­ivende

Gisle Lund Rønnebu sykepleier, Sykehuset Telemark

 ?? FOTO: SCANPIX ?? KVINNER I FRONT: #Metoo har i stor grad dreid seg om kvinner som har blitt utsatt for seksuell trakasseri­ng. Her marsjerer kvinner i Oslo i vinter. Artikkelfo­rfatterne spør om likestilli­ng bare er for kvinner.
FOTO: SCANPIX KVINNER I FRONT: #Metoo har i stor grad dreid seg om kvinner som har blitt utsatt for seksuell trakasseri­ng. Her marsjerer kvinner i Oslo i vinter. Artikkelfo­rfatterne spør om likestilli­ng bare er for kvinner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway