Varden

I-Pace – skapt for suksess

I-Pace virker naermest perfekt for det norske markedet. Går leveringen­e som planlagt, blir denne elbilen Jaguars første modell som markerer seg på de norske salgsliste­ne.

-

Det norske bilklimaet har vaert elektrisk i flere år. Pussig nok uten at noen av elbilene egentlig har vaert perfekte masseprodu­kter. Med konvensjon­ell motor ville ingen av dem, bortsett fra den evigselgen­de Volkswagen Golf, vaert en suksess. Teslas modeller ville vaert dyre nisjebiler, mens de andre er små og kompakte kjøretøy med et begrenset nedslagsfe­lt.

Når den norske familien får velge fritt, lander de aller fleste i dag på en mellomstor bil, aller helst en SUV. Elbiltilbu­det her har vaert null. Likevel har elbilene solgt som fluorsmøri­ng uka før Birken. Og det er ikke bare i Norge at biler av denne typen er populaere. Over hele kloden tar SUV-ene, og da saerlig de mellomstor­e, markedsand­eler fra alle kanter.

Dermed er det mer enn rart at ingen bilproduse­nter har kommet med et slikt produkt. Selv i store deler av verden der elbiler betraktes som brødrister­e på hjul, ville en elektrisk en i den størrelsen hatt et potensial.

Jaguar – av alle

Litt morsomt er det jo at det er Jaguar, av alle, som først kommer med et gjennomfør­t produkt i denne sjangeren. I-Pace har vaert vist i forskjelli­ge stadier av konsept og prototyp i Norge det siste året. Nå er den førstemann til festen.

Jaguar, som i en årrekke kun har solgt en håndfull biler til sin menighet i Norge - eksempelvi­s 299 stykker i 2017 - skal i løpet av høsten levere 1500 IPace.

Fra front til ende er bilen 468 centimeter, et par centimeter kortere enn en BMW X3 og 37 centimeter kortere enn Tesla Model X.

Ser man I-Pace fra siden, oppdager man at den er laget som elbil fra første strek ble satt på papiret. I og med at de elektriske motorene er små i omfang, har Jaguar gitt selve kupeen en langt større andel av bilens totalvolum enn det man ser på en konvensjon­ell bil. Dermed er den innvendige plassen større enn fotavtrykk­et skulle tilsi. Bagasjerom­svolumet er 100 liter større enn i X3, selv om IPace-karosserie­t altså er kortere enn X3-karosserie­t.

Noe stutt

Jaguar har i alle år laget biler der fine proporsjon­er og skikkelig panserleng­de har vaert en del av det visuelle uttrykket.

Med I-Pace er det ikke så lett å få øye på produsente­ns design-DNA. Bilen har en litt pussig framtoning, saerlig sett fra siden. Den er rett og slett litt stutt.

På veien er den, ikke overrasken­de, også annerledes. Selvsagt er det ikke motorstøy, og elbilens voldsomme krefter fra start kan ikke sammenlign­es med den mekaniske opplevelse­n vi er vant til fra en kraftig Jaguar.

I-Pace har to elmotorer på til sammen 400 hestekreft­er, en på hver aksling, og bilen akselerere­r fra null til hundre på 4,8

sekunder. Jaguar har truffet veldig godt med understell­et. I det mest sportslige oppsettet er det god komfort og glimrende balanse. Selv på den evig telehivete veien langs Tyrifjorde­n blir flassen liggende på hodet. Styringen kjapp og presis, dog uten den helt store styrefølel­sen, som jo mangler de aller fleste SUV-er.

God rekkevidde

Batteriene har en kapasitet på 90 kWh, og oppgitt rekkevidde i den ganske realistisk­e WLTPsyklus­en er 48 mil. Under blandet og ikke saerlig snill kjøring virket det som 40 mil var innen rekkevidde. Bilen regenerer energi tilbake til batteriet veldig bra hvis man ber den om det. Samtidig er det litt krøkkete å stille inn hvor kraftig denne funksjonen skal vaere. Det kan tenkes at dette blir gjort litt smartere når den endelige produksjon­smodellen er klar.

I-Pace framstår som en naer perfekt norgesbil. Med en solid elektrisk drivlinje, firehjulst­rekk, masse krefter og riktig format - til en pris som er der en premium-SUV i samme størrelse med konvensjon­ell motor ligger i dag.

Bilen er også det kanskje beste symbolet på det skiftet som bilmarkede­t står overfor i tiden som kommer. En lydløs Jaguar med kort panser, som kommer til å gjøre seg gjeldende på den norske bestselger­listen, hvem skulle trodd det for bare et par år siden?

▶ Morten Abrahamsen, NTB

 ??  ?? NESTE ÅR: Importøren regner med å få levert i hvert fall 1500 Jaguar I-Pace i år, men har allerede solgt 1750 til norske kunder som venter på bil. Bestiller man en nå, er estimert levering første kvartal 2019.
NESTE ÅR: Importøren regner med å få levert i hvert fall 1500 Jaguar I-Pace i år, men har allerede solgt 1750 til norske kunder som venter på bil. Bestiller man en nå, er estimert levering første kvartal 2019.
 ??  ?? NESTEN KLAR: Testbilen er en så kalt produksjon­sprototyp, det vil si at det kan komme små endringer før den endelige produksjon­smodellen. Understell­et er ferdig, men Jaguar sier det kan komme justeringe­r av de tekniske funksjonen­e.
NESTEN KLAR: Testbilen er en så kalt produksjon­sprototyp, det vil si at det kan komme små endringer før den endelige produksjon­smodellen. Understell­et er ferdig, men Jaguar sier det kan komme justeringe­r av de tekniske funksjonen­e.
 ??  ?? MYE UTSTYR: Den norske importøren sier at åtte av ti kunder velger de to høyeste utstyrsniv­åene. Billigste utgave starter på 590.000.
MYE UTSTYR: Den norske importøren sier at åtte av ti kunder velger de to høyeste utstyrsniv­åene. Billigste utgave starter på 590.000.
 ??  ?? OVER SOMMEREN: De første kundebilen­e leveres i august eller september.
OVER SOMMEREN: De første kundebilen­e leveres i august eller september.
 ?? ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB ??
ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway