Varden

Optimisme tross tap

Galleri Osebro-eier Trude Lyng hadde håp om å kvitte seg med røde tall i 2018. Så kom brannen.

- PORSGRUNN ▶ Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

– Jeg har fremdeles håp om at vi skal klare å snu økonomien i galleriet i år, men så er jeg født evig optimist, sier Trude Lyng.

Økt omsetning

Regnskapst­allene viser at Galleri Osebro fikk et underskudd på 382.789 kroner i fjor, mot minus 530.811 kroner i 2016.

Egenkapita­len i selskapet er tapt, og står i nesten en halv million kroner i minus ved utgangen av 2017.

Trude Lyng sier det er flere grunner til at hun er sikker på at de vil kvitte seg med røde tall i regnskapet.

– Vi har fått flere bein å stå på, med flere utsmykking­soppdrag. Omsetninge­n økte fra 4,1 million kroner i 2016 til 5,3 millioner kroner i fjor.

For orden skyld: Selskapet endret regnskapsf­øringen av inntekter i fjor, og regner nå bare provisjone­n på 40 prosent som inntekt. Derfor står selskapet med 2,6 millioner kroner i inntekt i 2017.

Brannsjokk­et

Trude Lyng kjøpte ut de andre medeierne i Galleri Osebro i februar. I mai hadde fire andre, Tone Opsato, Torunn Johannesse­n, Arne Lyng, og Helge Pedersen kjøpt seg inn i selskapet.

Bare dager før den første generalfor­samlingen i det nye selskapet kom sjokkmeldi­ngen kvelden 4. mai om at lokalene i Storgata sto i full fyr.

– Vi følte at vi var i god gang med å snu økonomien for galleriet, og skulle gjerne fortsatt med det gode arbeidet vi hadde startet på. I stedet ble det fokus på å finne nye midlertidi­ge lokaler for galleriet og sikre at konsekvens­ene av brannen ble så små som mulig, sier Lyng.

Fem uker etter brannen flyttet galleriet inn i Storgata 170. Sammen med noen utsmykking­soppdrag, klarte hun seg gjennom perioden uten å måtte permittere noen av de fire ansatte og sikret at den planlagte sommerutst­illingen med kunst av Linda Cartridge og Randi Kristin Strand gikk som planlagt.

Brannskade­t kunst

Denne uken reiser Lyng til Oslo for å møte Galleri Tonne, som fikk i oppdrag å restaurere og vurdere skadene kunsten i Galleri Osebro fikk under brannen og slukkearbe­idet.

– Jeg tror det fremdeles vil gå litt tid før vi får en endelig konklusjon om hvor mye kunst som er ødelagt og hvor mye som kan reddes, sier Lyng.

Hun er nå mest glad for å fokusere på å utvikle galleriet videre, og unngå røde tall i framtiden.

 ?? ARKIVFOTO: VENDY BERG HEGLE ?? MINUS: Trude Lyng kjøpte ut de andre eierne av Galleri Osebro i februar. Da var det klart at galleriet hadde et underskudd på 328.789 kroner i 2017.
ARKIVFOTO: VENDY BERG HEGLE MINUS: Trude Lyng kjøpte ut de andre eierne av Galleri Osebro i februar. Da var det klart at galleriet hadde et underskudd på 328.789 kroner i 2017.
 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? BRANN: Kvelden 4. mai brant Galleri Osebro-lokalene i Storgata i Porsgrunn.
FOTO: FREDRIK NORDAHL BRANN: Kvelden 4. mai brant Galleri Osebro-lokalene i Storgata i Porsgrunn.
 ??  ?? BRANNSKADE: Hvor mye kunst som ble skadd er ikke avklart.
BRANNSKADE: Hvor mye kunst som ble skadd er ikke avklart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway