Varden

At videodømmi­ng kommer til norsk fotball, er det vel liten tvil om.

-

▶ Det har vaert mye fokus på såkalt VAR-dømming (Video Assistant Referee) under VM i fotball. Flere ganger har kampene blitt stoppet mens dommere ser repriser av situasjone­r og i ettertid er det for eksempel dømt straffespa­rk. En situasjon som mange husker er straffen i kampen mellom Sverige og Sør-Korea der VAR-dømming ble brukt.

▶ VAR er videotekno­logi som har som hensikt å hjelpe dommeren i vanskelige og viktige situasjone­r. Dommeren kan dermed få hjelp fra et team på fire videodomme­re. VAR kan brukes ved fire tilfeller: Mål eller ikke, straffesit­uasjoner, direkte rødt kort eller hvis det er mistanke om at feil spiller blir straffet med kort. Spillet blir stanset mens situasjone­n blir vurdert.

▶ Her hjemme har Odd-trener Dag-Eilev Fagermo sagt at han ønsker VAR i Eliteserie­n. Fagermo mener at Odd har blitt snytt for flere straffespa­rk i løpet av sesongen og har tro på at mange feil blir luket ut med innføring av VAR i norsk fotball. Fagermo synes den nye teknologie­n gir mange nye muligheter for dommerne og ser for seg flere endringer i årene framover, blant annet at linjedomme­rne kan bli byttet ut med teknologi.

▶ Det er liten tvil om at VAR gjør fotballen mer rettferdig. VAR er imidlertid et system som krever omfattende ressurser med egne dommere og teknologi som må fungere, og spørsmålet som henger i lufta er hvem som skal betale for å innføre det i eliteserie­n. Det er ikke saerlig realistisk å tro at klubbene selv vil ta på seg denne utgiften og dermed er det en sak som må løftes til fotballfor­bundet så fort som mulig. At VAR kommer til norsk fotball etter hvert, er det vel liten tvil om.

 ?? Nyhetsreda­ktør Eirik Haugen ??
Nyhetsreda­ktør Eirik Haugen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway