Varden

Enige om at laererne ikke skal få gaver

Lunde barneskole sier nei til at elevene skal ta med godteri eller samle inn penger til gaver til laererne. Ingen skal føle seg utenfor.

- ▶ Jan Bjørn Taranrød

▶ På Lunde barneskole i Skien er elever, ansatte og foreldre enige om at alt i skolens regi skal vaere gratis.

▶ – Det gjør at ingen trenger å føle seg utenfor, mener elevene Mikkel Stave Nilsen og Vilborg Arnadottir.

Mens elever og foreldre på andre skoler har utlodninge­r, klassekass­er og samler inn penger til turer, er det ikke noe slikt på Lunde barneskole. På skoleturer er det heller ikke lov til å ha med seg penger for å kjøpe noe.

– Alt som skjer gjennom skolen skal vaere gratis, forteller rektor Line Refsdal ved Lunde barneskole.

– Lik behandling

– Jeg synes det er ganske bra. Folk har jo forskjelli­g råd og sånn, og det er ikke sikkert alle har råd til det samme. Men på skolen får alle lik behandling, sier Vilborg Elisabet Arnadottir, elevrådsre­presentant for en av 7.-klassene ved skolen.

– Det gjør at ingen trenger å føle seg utenfor. Selv om noen har bedre råd og kan gi gaver til laererne, så skal vi ikke det fordi ikke alle har råd til det. Derfor synes jeg det er veldig fint at vi har denne ordningen, sier Mikkel Stave Nilsen, også han er i elevrådet for sin 7. klasse.

Ikke godterifes­t

Elevene får ikke ha med seg godteri på siste skoledag i dag.

– Isteden får alle is, av skolen, sier rektor Line Refsdal. Men slik har det ikke alltid vaert.

– Det var tendenser til opprør blant elevene da godterifor­budet ble innført da jeg begynte her for sju år siden, forteller rektor Line Refsdal. For selv om elevene deler med hverandre, er det noen som ikke har med og da kommer forskjelle­ne fram.

– Derfor får alle is isteden, og for dem som er elever her nå, er det helt naturlig. Og de vet at nissen kommer med godterier til alle til jul. De har ikke opplevd noe annet, og synes det er helt naturlig, forteller rektoren.

– Vi liker ikke å bruke ord som fattig og rik. Isteden sier vi at vi har et stort mangfold av elever. Derfor har vi bestemt at gratisprin­sippet, som jo skal gjelde i skolen, skal følges hos her. Men vi har vel tatt det litt ekstra ut ved at vi sier at når vi arrangerer ting i skolens regi, skal det vaere gratis for alle.

Enhetsprin­sippet

– Det å komme på en sommeravsl­utning og bli spurt om man har 30 kroner til gave til laereren, det kan vaere mye for noen, sier den engasjerte rektoren, som får støtte av personalet.

– Jeg sa dette til en av foreldrene: Det du sier er mye mer verdt enn den blomsterkv­asten. Det varer lenger, sier verneombud Lene Bomhoff, og legger til at de er åpne både for ris og ros.

– Det er brei enighet om dette, at enhetsprin­sippet står høyt, sier tillitsval­gt Robert Ludvigsen.

– Jeg kaller det gratisprin­sippet, sier rektor med et smil.

– Det skal vaere gratis å gå på skole i Norge. Og da mener vi helt gratis, sier Lene Bomhoff.

Lederen i styret for Foreldrene­s arbeidsutv­alg (FAU) ved Lunde barneskole forteller at også foreldrene støtter gratisprin­sippet.

– Istedenfor gaver til hver laerer takker FAU personalet samlet. Til påske kom vi med påskeegg og kake. Og vi takket dem muntlig. Det ble satt veldig pris på, sier Heidi Flemmen.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ??
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD
 ??  ?? ENIGE: F.v. tillitsval­gt Robert Ludvigsen, verneombud Lene Bomhoff og rektor Line Refsdal er enige om gratisprin­sippet.
ENIGE: F.v. tillitsval­gt Robert Ludvigsen, verneombud Lene Bomhoff og rektor Line Refsdal er enige om gratisprin­sippet.
 ??  ?? ELEVRÅDET STØTTER: – Det ikke sikkert alle har råd til det samme. Men på skolen får alle lik behandling, sier Vilborg
ELEVRÅDET STØTTER: – Det ikke sikkert alle har råd til det samme. Men på skolen får alle lik behandling, sier Vilborg

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway