Varden

Ja til Århusbru, men ennå mange år til

Århusbrua er satt på kartet. Men fortsatt er det noen år til den eventuelt blir bygd.

- Tore.svarverud@varden.no

▶ Det ble til slutt ja til brua fra 41 av de 55 folkevalgt­e i Skien bystyre. Men bare ni representa­nter, i hovedsak fra Bypartiet, ville prioritere den fram i tid så den komme med i første fase av Bypakke Grenland. Flertallet støttet et Ap-forslag om å prioritere den inn i fase 2 i bypakka. Det vil si om omtrent et tiår. SV og MDG fremmet to ulike forslag som begge avviste bru- og veiplanen. De fikk henholdsvi­s 9 og 12 stemmer. Dermed er siste ord om saken på ingen måte sagt.

På kartet i 50 år

Århusbrua har vaert på det politiske sakskartet i Skien i rundt 50 år. Skien Frp har hatt den på programmet siden 1987, fortalte gruppelede­r Jørn Inge Naess. – Den er viktig for Gulset, for det planlagte datasentre­t, for hele regionen, sa han. Men han hadde en viktig reservasjo­n: Vi er ikke for å pepre Falkum med trafikk. Trafikken må gå langs Are Frodes vei/Maelagata. Vi ønsker et framtidsre­tta veinett.

Sterk skepsis

Eva Kise (uavh.) var enig i at veinettet på Falkum-sida av brua må rustes opp. Hun har vaert en sterk forkjemper for brua, og avviste innvending­ene. Hun pekte på at lokalutval­get som omfatter Falkum «i flere generasjon­er» har ønsket brua.

– Der det finnes vilje, finnes det muligheter.

Men skeptikern­e sto i kø i by- styret:

–Vi kan ikke gi Gulset ei bru, og så gi Falkum all trafikken. Bedre veier gir flere biler. 240 mill. vil gå med bare til brua. Hvor blir penger til andre viktige saker av? (Åse Gro Bakke, SV).

– Den er i strid med vedtatt bystrategi og landbruksp­lan. Den gir 2.300 nye kjøretøyer per dag gjennom Falkum. Andre prosjekter bør prioritere­s. (Ida Riis-Johansen, Sp).

– Denne ideen er utdatert. Jeg skal vedde på at dette prosjektet aldri blir gjennomfør­t (Trond Ballestad, Sp).

Ingen veddet mot Ballestad, selv om han lovet diverse landbruksp­rodukter til den som våget.

Ikke bare for bil

Venstre var delt. Geir Arild Tønnessen så muligheter ved Århusbrua, og så den som mer enn et tiltak for biltrafikk­en.

– Det er veldig viktig at brua gir mer trafikk av gående og syklende samt kollektivt­rafikk.

Per Morten Norborg (KrF) foreslo at veinettet på begge sider burde bygges først. Det fikk ikke flertall.

▶ Tore Svarverud

 ??  ?? ÅRHUSBRUA: Den skal krysse Falkumelva, og fjerne en «manglende lenke» i veisysteme­t i Skien. Men ikke alle er enig i at den trenges.
ÅRHUSBRUA: Den skal krysse Falkumelva, og fjerne en «manglende lenke» i veisysteme­t i Skien. Men ikke alle er enig i at den trenges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway