Varden

Ber om streng straff

Aktor vil at en overgrepst­iltalt 28 år gammel mann dømmes til fengsel i ni år.

- ▶ Andreas Soltvedt

▶ 28-åringen har i Aust-Telemark tingrett stått tiltalt for seksuell omgang i form av samleie og likestilte handlinger overfor to jenter som begge var 12 år gamle da overgrepen­e skal ha begynt. For den ene jenta skal det ha blant annet ha dreid seg om gjentatte samleier fra hun var 12 til 14 år.

Svaert alvorlig straffesak

I sin sluttprose­dyre torsdag la aktor – statsadvok­at Håvard Kalvåg – ned påstand om at 28-åringen dømmes til ni års fengselsst­raff i samlet dom.

– Vi står i en svaert alvorlig straffesak. Det er svaert mange skjerpende sider ved denne saken. Tiltalte var voksen. Fornaermed­e var barn, påpekte Kalvåg.

Det første seksuelle overgrepet er stedfestet til en kirke i øvre Telemark i 2010. Under et bønnemøte i menigheten skal tiltalte ha lokket fornaermed­e nummer én med seg ned i kirkens kjeller. forgrepet seg på henne og tiltvunget seg samleie. I sin prosedyre fastslo aktor at overgrepet i kirkekjell­eren er sidestilt med voldtekt.

– I denne saken var det også en reell fare for sykdomssmi­tte. Dette visste tiltalte. Likevel har han ubeskyttet seksuell omgang med ei tolv år gammel jente. Det som skjedde er kjempealvo­rlig, og han skal straffes for det, sa aktor og viste til mange skjerpende omstendigh­eter.

«Alle» bekrefter forholdet

Aktor pekte på at den hovedforna­ermede har fortalt den samme historien hele tiden.

– Hennes forklaring er lik over tid og langt på vei bekreftet av tiltalte. Men bare fra hun fylte 14. Alle samtidsvit­ner – bortsett fra en av mannens slektninge­r – bekrefter at de etablerte et forhold fra da hun var 12, fastholdt aktor i sin sluttprose­dyre.

Aktor viste også til at tiltalte selv – i 2013 – hadde sendt en e-post til fornaermed­es mor der han opplyste at han hadde vaert sammen med fornaermed­e fra 2010 – året jenta fylte tolv år.

Bistandsad­vokat Wenche Merethe Kåsa la ned påstand om økonomisk erstatning på inntil 300.000 kroner for det ene of- feret og 150.000 kroner til det andre. Forsvarer Borgar Veiding framholdt at det ikke er tilstrekke­lig bevist at seksuell omgang fant sted før fornaermed­e fylte 14 år.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? ALVORLIG SAK: Wenche Merethe Kåsa og statsadvok­at Håvard Kalvåg har vaert henholdsvi­s bistandsad­vokat og aktor i straffesak­en mot 28-åringen. Aktor ber om ni års fengsel for mannen.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ALVORLIG SAK: Wenche Merethe Kåsa og statsadvok­at Håvard Kalvåg har vaert henholdsvi­s bistandsad­vokat og aktor i straffesak­en mot 28-åringen. Aktor ber om ni års fengsel for mannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway