Varden

Sier ja til å sponse Moheim-krysset

Nye Veier skal ha sagt ja til å «sponse» nytt Moheim-kryss med 35 millioner kroner, men ordføreren avviser hestehande­l-påstander.

- ▶ PORSGRUNN ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Ordføreren Robin Kåss (Ap) har i flere møter prøvd å få Nye veier til å hoste opp penger til ulykkeskry­sset ved naeringsom­rådet på Moheim.

Blant både politiske motstander­e og representa­nter for administra­sjonen er det blitt hevdet at Kåss bedriver hestehande­l bak lukkede dører. Kritikken går på at Nye Veier skal slippe unna med billigere løsninger andre steder på ny E18 mot at de betaler avlat på Moheim.

Må spare penger

Totalt må Nye Veier spare 20 prosent på ny E18. Det vil si at 900 millioner må hankes inn ved å lage påstått billige løsninger, deriblant en bru over Skjelsvikd­alen.

Spørsmålet nå er om politikern­e går med på å bygge en E18 som Nye Veier har råd til. I motsatt fall kan prosjektet falle i fisk.

– Det vi gjør, er å lytte til spennende og gode forslag fra Nye Veier, og så er det opp til bystyret å ta en endelig avgjørelse, sier Robin Kåss.

18. juni var det nytt møte mellom Kåss, Statens vegvesen, Norske Veier og Telemark fylkeskomm­une.

På dagsorden sto primaert Moheim-krysset. Der ble mulige løsninger og den videre prosessen diskutert.

35 millioner

Nye veier har tidligere sagt ja til å erstatte skileikanl­egget på Heistad med ti millioner kroner. På Moheim kan det bli dyrere å vaere Nye Veier. Her skal selskapet, ifølge Kåss, vaere villig til å hoste opp 35 millioner kroner.

Men dette er penger som de kan «spare inn» dersom kommunen aksepterer billigere løsninger andre steder når bystyret skal banke gjennom regulering­splanen.

Tidligere er det regulert inn en rundkjørin­g i Moheim-krysset, men dette er en løsning som Kåss mener ikke er holder mål.

– Det er fordi det ligger i en bakke. Regulering­splanen vil bli dyr å gjennomfør­e, sier han.

– Ikke hestehande­l

Enden på visa kan dermed bli at det i stedet etableres et lyskryss her. Kåss avviser påstander om hestehande­l.

– Det faller på sin urimelighe­t når dette er et krav som ble framsatt av bystyret før jeg ble ordfører.

Han er imidlertid med på at han har applaudert planer som vil spare Nye Veier for store beløp.

– Det gjelder at man i stedet for et helkryss etablerer et halvkryss på Eidangerha­lvøya. Det vil også redusere arealbruke­n kraftig. Dette er noe jeg har uttrykt meg positivt til, sier Robin Kåss

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? NYTT KRYSS: Her kan det bli lyskryss. En rundkjørin­g kan bli for dyr, selv om Nye Veier har sagt ja til å punge ut med 35 millioner kroner.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M NYTT KRYSS: Her kan det bli lyskryss. En rundkjørin­g kan bli for dyr, selv om Nye Veier har sagt ja til å punge ut med 35 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway